Hoe Neil Young mij inspireerde om eigen nummers te schrijven

By Eddie Lives

Jaren voordat ik, Eddie Lives en schrijver van deze ode, geboren werd (1972) stond Neil Young al in de Amerikaanse hitlijsten. De Canadese singer-songwriter vertrok in 1966 op 21-jarige leeftijd naar California om daar zijn muziekdroom waar te maken. Die stap pakte geweldig uit voor de artiest.

Hij was er nog maar net aangekomen en liep een bekende uit Canada tegen het lijf: Stephen Stills. Een tijdje later richtten ze samen de band Buffalo Springfield op en schreven onder andere het nummer 'For What It’s Worth'. Het nummer ging over voor vrede strijdende hippies die slaags raakten met de politie. Ze werden er heel snel bekend mee. Maar Neil had ambities en inspiratie voor eigen nummers en wilde solo gaan spelen. Uit die tijd komt zijn bekendste hit 'Heart of Gold'. Later in zijn carrière zou hij nog wel vaker met Stephen Stills samen spelen, en met de meest beroemde samenstelling; Crosby, Stills, Nash & Young, speelden ze zelfs op Woodstock.

Alles kwijt, en daar was Neil

Toen ik zelf rond de twintig was had ik regelmatig optredens met de coverbandjes waarin ik speelde. Dit kwam volledig stil te liggen toen ik rond m’n 30e als zelfstandig ondernemer ging werken en constant met werk bezig was. Toen ik na m’n 40e bijna een burnout had en na een scheiding bijna alles kwijt raakte, ben ik me weer op muziek gaan richten. Ik kende wel een aantal nummers van Neil Young, maar had er nooit zo veel naar geluisterd in mijn jongere jaren. In plaats van elektrisch begon ik voor het eerst akoestisch te spelen en stelde een repertoire samen van nummers uit de jaren 70 om live mee op te gaan treden.



Neil Young in zijn eerste band die bekend werd, Buffalo Springfield met 'For What It’s Worth'.

‘Heart of Gold’ vond ik een prachtig nummer en om dit nummer goed te kunnen brengen, kocht ik een mondharmonica. Ik ging meer naar Neil Young luisteren en ontdekte zijn gigantische schat aan nummers. Hij heeft maar liefst 35 albums gemaakt en is nog steeds alive and kicking. Ik kan niet uitleggen waarom, maar zijn muziek luisteren en spelen gaven me steun. Het gevoelige samenspel van zijn akoestisch gitaar, mondharmonica en zijn aparte hoge stem, maakten veel in mij los. Ook kreeg ik inspiratie om eigen nummers te schrijven. In interviews werd Neil vaak gevraagd waar zijn waterval van nummers vandaan komt. Hij antwoordde altijd dat hij dit ook niet wist. Het komt gewoon in me op, vanuit het niets, vanuit stilte.



Neil in zijn jonge jaren met nummer 'Old Man' en gelijk daarna 'Heart of Gold'

Een rasartiest met een gigantisch repertoire

Neil Young is absoluut een inspiratie wat betreft vertrouwen op je intuïtie (ook wel genoemd: volgen van je hart). Dit deed hij altijd, ook als hij daarmee bandleden kwetste door bijvoorbeeld midden in een tour opeens te vertrekken om nummers te schrijven en terug solo te gaan spelen. Niet al zijn muziek vind ik mooi maar met 35 albums heb je als muziekliefhebber keuze uit een gigantisch repertoire. Van zijn kleine, gevoelige singer-songwriter liedjes tot aan stevige rock en alles wat daar tussen in zit.

Politiek, het bestaan als boer, milieu en uiteraard liefde zijn niet zomaar een paar onderwerpen waar zijn muziek over gaat. Op zijn eigen manier is Neil Young een rebel. Net als vele andere artiesten die een boodschap uitdragen, zou hij graag zien dat het anders zou lopen in de wereld. Dat is ook een reden dat ik graag naar zijn muziek luister. Zijn teksten zijn vaak heel cryptisch en soms niet te ontcijferen wat hij er nou eigenlijk mee bedoelt. In een interview legde hij uit dat het juist gaat om jouw eigen interpretatie als luisteraar. Hij wil niet zijn eigen mening aan anderen opleggen. Ook bij opnames van zijn nieuwe creaties in de studio (of zijn eigen garage op zijn ranch) ging het voor Neil om het gevoel wat hij had bij het spelen van het nummer tijdens de opname, niet om perfectie.



Eddie Lives, schrijver van deze ode, live in Gent

Een inspiratie voor alle artiesten

Tussen alle muziek die ooit gemaakt is, valt Neil Young zijn muziek op als eigenzinnig met een herkenbare eigen stijl. Zijn gitaarwerk ‘rammelt’, zijn stem is niet altijd zuiver en toonvast. Het is geen virtuoos, maar zijn muziek is tijdloos. Vandaar dat ik denk dat ook de jongeren van nu zijn muziek zouden kunnen waarderen. Of zoals bij mijzelf, dat het muzikanten zou kunnen inspireren en aanmoedigen tot het schrijven van eigen muziek en teksten.

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: neil young, eddie, singer-songwriter