Interview: Rod Karcher; Gitarist van The Zlyppers

Bij The Gigstarter Team

*Het Gigstarter-team besloot een heerlijk gesprek aan te gaan met Rod Karcher, de leadgitarist van The Zlyppers. Deze band heeft publiek in heel Spanje weten te boeien, gevoed door een oprechte passie en talent. Rod begrijpt het diepe vermogen van muziek om connecties te smeden en hartverwarmende optredens te geven. In dit exclusieve interview neemt Rod ons mee op zijn muzikale reis, onthult hij zijn inspiratiebronnen en deelt hij zijn aspiraties als muzikant. *

The Zlyppers

Wat heeft je geïnspireerd om gitarist te worden?

In mijn geval is het heel vreemd, want sinds ik 3 jaar oud was, had de jongen die me met de schoolbus bracht een band en ik ben opgegroeid met het luisteren naar veel liedjes op weg naar school. Ik werd blootgesteld aan grote artiesten zoals de Rolling Stones en al het goede spul. Thuis luisterden we ook naar veel muziek en toen ik 8 jaar oud was, begon ik met spelen. Ik koos voor de gitaar omdat dat het instrument was dat op school werd onderwezen.

De Zlyppers is ontstaan tijdens een jamsessie in Alicante, hoe is het idee ontstaan om een band te vormen, was het makkelijk?

Het was gemakkelijk omdat we al wisten waar we voor gingen. We kozen een willekeurige naam en als die werkte, dan was dat het. De muzikanten die de band vormden, werkten al 8 jaar samen voordat we officieel The Zlyppers vormden.


Hoe was het om de afgelopen 6 jaar door Spanje te reizen en op verschillende plaatsen te spelen?

Het is erg leuk geweest. We hebben gereisd naar plaatsen als Soria, La Rioja, Montoñedo en talloze andere. De concerten zijn, om eerlijk te zijn, het minste. Wat echt belangrijk is, zijn de mensen, de ervaringen en de connecties die we onderweg maken.


Je vertelde ook dat José Luis Giera Tejuelo, een voormalig Paralympisch atleet, de zanger is van The Zlyppers. Hoe is dat zo gekomen?

We hadden gemeenschappelijke mensen die ons introduceerden. Er was een jaar waarin we 40 concerten gaven en aan het eind van het jaar wilde ik stoppen met muziek omdat het te zwaar was. Maar zo konden we niet doorgaan en toen besloten we om de band uit te breiden. Om met ons te spelen moet je een goed persoon zijn voordat je een goede muzikant bent.' Jose Luis had opmerkelijke vaardigheden en hij kwam bij de groep. Hij is blind en het kostte hem veel moeite om de 'blinden' van het podium te laten verdwijnen. Maar uiteindelijk is het hem gelukt en het is nu twee jaar geleden. Mensen beseffen het niet; ze applaudisseren voor de artiest. Dit is een geweldige prestatie, zowel voor hem als voor wat de band vertegenwoordigt. Het is geen gedwongen opname.


Vertel ons over je handgemaakte gitaar. Welke speciale eigenschappen heeft hij en hoe beïnvloedt hij je geluid en muziekstijl?

Het is een te gekke gitaar. Toen ik op een dag met Mike Peterson, de CEO van MAP Guitars, sprak, leende hij hem aan me uit. Als je erop speelt, gaat je rechterarm rusten, waardoor het erg comfortabel is voor lange optredens of back-to-back optredens. Je kunt de gitaar op duizend manieren bespelen en ik hou van die veelzijdigheid.

Wat zijn je doelen en aspiraties als muzikant op de lange termijn? Is er een bepaalde locatie of evenement waar je in de toekomst wilt spelen?

Thuis, 100% thuis. Ik speel al 15 jaar min of meer elk weekend, het zou me heel gelukkig maken om thuis te kunnen opnemen voor mensen die ernaar willen luisteren. Ik zou er ook van dromen om een muziekbedrijf te hebben dat op bruiloften werkt.Johnny b good

Met welke uitdagingen ben je als artiest in de Spaanse muziekindustrie geconfronteerd en hoe heb je die overwonnen?

De Spaanse muziekindustrie is onmogelijk, je ziet het van ver. Ik droom niet van de muziekindustrie, ik wil er niet in terechtkomen en ik wens het niemand toe.

Binnenkort komt je nummer "Fácil" uit met The Zlyppers, wat kun je ons vertellen over dit nummer? Wat is de boodschap of het verhaal erachter?

José Luis Giera is een geweldige tekstschrijver en het nummer begint met "there's a monster in my room inside the closet" en gaat over hoe we naar bed gaan en al die frustraties opkomen die ons niet laten slapen. Tegenwoordig heeft onze generatie het niet makkelijk, we zijn mensen die weten dat we 12 uur gaan werken, meer dan 3 talen kennen en toch val je niet op. Het refrein zegt: "maak het me niet gemakkelijk", we zijn gewend om te vechten en als dingen ons niet gemakkelijk afgaan, kunnen we ze aan.

Ben je van plan om naast "Fácil" nog meer singles of albums uit te brengen in de nabije toekomst? Kun je ons iets vertellen over je volgende muzikale project?

Ja, we hebben verschillende nummers. We hebben "rock total", "fácil", "dios salve al amor" uitgebracht, er zijn kleine dingen die we gaan uitbrengen. We moeten alleen de stem van Jose Luis nog opnemen.


Wanneer ben je bij Gigstarter begonnen en wat waren de redenen?

Ik ga je de waarheid vertellen, ik wilde uit het circuit van dezelfde bars waar jij speelt. Gigstarter heeft ons gemotiveerd om goede video's, overtuigende audios en geweldige foto's te hebben. Ik denk dat ik nog 35€ op zak had en die heb ik geïnvesteerd in Gigstarter. Zodra we begonnen, kregen we een optreden in Galicië voor 2000€ en vanaf dat moment verliep alles soepel, op een manier die ik me nooit had kunnen voorstellen en dit alles zorgde voor meer foto's, video's en meer producten, zodat degene die in ons gaat investeren minder risico loopt, zodat we laten zien dat het risico minimaal is omdat we bewijzen dat we echt goed zijn. Ik denk dat Gigstarter het beste platform is dat er op de markt bestaat, de persoon die bij Gigstarter binnenkomt weet wat hij wil. Gigstarter is voor mij geweldig, er gaat niets boven Gigstarter. We hebben geïnvesteerd in andere platforms die veel beloofden maar ons niet hebben gegeven wat Gigstarter ons heeft gegeven.

Rod and his gitar

Wat was het meest memorabele optreden dat je had met ons platform?

De eerste hadden we in Galicië, tijdens een evenement van de gemeenteraad. De waarheid is dat we het niet erg goed deden, maar de mensen genoten er erg van. Het was een zeer goede vriendschap die zelfs vandaag nog voortduurt. Uiteindelijk is dat wat telt, er zijn 3 jaar verstreken en we herinneren elkaar nog steeds. Ik zou terugkomen om het gewoon echt goed te doen, het geluid faalde een beetje, hoewel de mensen het niet doorhadden maar wij als artiesten op het podium wel en het beste concert is niet het concert dat je geeft maar het niveau waarop het publiek is, ze houden van de muziek. We had an incredible time. We reizen van Alicante naar Galicië in ons busje waar het hele team in past, we kunnen het ons veroorloven om dit soort reizen te maken.
Er is iets wat ik graag wil toevoegen en dat is dat we in de toekomst graag onze optredens naar Europa willen uitbreiden, we zullen het proberen omdat we op dit moment alle middelen hebben om het te doen. Maar eerst willen we nog professioneler worden, we denken dat de volgende stap is om de sprong te wagen en PRO+ te worden op Gigstarter, we zijn er erg goed in en mensen vinden het leuk.


The Zlyppers

Wij van Gigstarter willen Rod graag bedanken voor het openstellen over zijn muzikale reis en het delen van inzichten over het zijn van de lead gitarinst van zo'n geweldige band als The Zlyppers. We zijn blij dat ons platform de thuisbasis is van zulke geweldige makers als Rod Karcher. Neem zeker een kijkje op het profiel van The Zlyppers door hier te klikken.


Wil je net als Rod genieten van de extra's van Gigstarter? Word PRO!
Become PRO


Related articles on Gigstarter:

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: rock, Spanje, bands, interview