Interview: met Gigstarter DJ of the Year 2021 Mini Maal

Door Het Gigstarter Team op 21-04-2022

Een sequencer, een piano, twee synths... dat is het enige wat Mini Maal nodig heeft. Zijn back to basic aanpak is verfrissend, minimaal en bovenal live! Vorig jaar tijdens onze Artist & DJ of the Year competitie won Mini Maal de titel van DJ van het jaar 2021. Een van zijn prijzen was een sessie van DJ School Amsterdam. Wij zijn benieuwd waar Mini Maal zich mee bezig heeft gehouden en hoe zijn sessie met DJ School Amsterdam is verlopen. Tijd voor het interview!

DJ Mini MaalDJ Mini Maal

1. Hoe bent u begonnen met DJ'en en wanneer?

Mijn vader was radio DJ van een lokale piratenzender. Ik heb van jongs af aan uren in zijn platenkast gesnuffeld.
Mijn eerste vinylplaat (Stanny Franssen - I Love Techno) heb ik gekocht in 2003, ik was toen 14 jaar. Vanaf dan ben ik me gaan verdiepen in Techno en Electro-House. 1e fuif gespeeld op 16 jaar, 1e residency op mijn 18e en zo een heel leuk parcours afgelegd. In 2014 heb ik de beslissing gemaakt om te stoppen als dj en over te schakelen op een analoge live set. Dit project is in 2018 van start gegaan onder de naam Mini Maal en dit heb ik verder uitgebouwd tot nu.

2. Waar (of van wie) haalt u uw inspiratie vandaan?

De absolute trigger om zelf live te spelen was Simian Mobile Disco. Op dit moment laat ik mij graag beïnvloeden door artiesten zoals Bicep, French 79 en Arnaud Rebotini. Ik ben ook lid van een DAWless-community met veel onbekende maar fanatieke artiesten die net als mij ervoor kiezen om elektronische muziek te schrijven zonder laptop

3. Wat is uw meest memorable of zotste gig waar u hebt mogen optreden?

Ik heb ooit op de Redbull Hummer midden op de festivalweide mogen spelen. Dit was als jonge DJ zeker een mijlpaal voor mij. Met Mini Maal was City Of Dance (Middelburg) mijn eerste grote buitenlandse festival.

4. Hoe vind u uw weg met de branding van u als artiest en/of hoe zet u uzelf neer als merk?

Het concept is simpel: Mini Maal is back to basics live techno met 1 sequencer, 2 synths, 1 piano en verder niets. Less is more. Doordat u gelimiteerd bent leert u creatief te zijn en u kan zich niet verbergen achter een laptop. U moet alles tracks vanbuiten leren en aanvaarden dat het soms fout loopt. Hierdoor geeft u uzelf helemaal bloot en net dat wordt heel hard gewaardeerd door uw publiek.
Het nadeel is dat het meer moeite kost uzelf verkocht te krijgen bij programmatoren. U speelt geen standaard DJ-set met het gebruikelijke materiaal, maar u bent ook geen band want u speelt house/techno. Gelukkig kiezen artiesten nu vaker om live elementen te integreren waardoor er steeds meer deuren opengaan.

DJ Mini MaalDJ Mini Maal optreden bij Open Kiosk in Veurne

5. Hoe heeft DJ School Amsterdam jou (met Artist Development) geholpen?

Zij hebben mij vooral laten inzien hoe anderen u zien: Bent u makkelijk vindbaar op social media? Welke verwachtingen creëert u hiermee? Wat is de trigger voor het publiek om naar jouw volgende event te komen? Ook op het podium zijn er cruciale tips: Niemand verwacht perfectie. Kom los van uw materiaal en investeer in interactie met uw publiek. Ze komen per slot van rekening voor jou. Deze en nog een hoop andere tips gefocust rond een aantal “core values” geven u echt een professionele boost.

6. Welke belangrijkste lessen heeft u geleerd van DJ School Amsterdam?

“U bent half artiest, half verkoper” De beste tracks blijven onbekend als u uzelf niet in de aandacht brengt.

7. Hoe heeft u deze lessen toegepast in de praktijk?

Ik kwam tot het besef dat ik eigenlijk vrij weinig tijd stak in mijzelf zichtbaar te maken en te verkopen. Die inhaalbeweging heb ik nu ingezet.

8. Wat zijn uw toekomstplannen/dromen?

Ik hou van kleinere intiemere clubs waar uw publiek dicht bij u staat. Hier ligt dan ook mijn focus op. Ik probeer naast België ook meer gigs in Nederland te vast te leggen. De ultieme droom, een optreden in de Ancienne Belgique.

9. Heeft u nog tips voor andere Gigstarter DJ's die dit lezen?

Maak in de 1e plaats muziek voor uzelf. Uw echte ik is het beste wat u te bieden hebt… en verkoop het!


Ben jij en DJ en wil jij een groter publiek bereiken? Schrijf u dan nu in via Gigstarter. Waar wacht u nog op? Het is geheel gratis!

Schrijf u in

Gerelateerde blogs op Gigstarter:

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: Mini Maal, DJ, DJ of the Year 2021, analoog, live set