Feiten over Koningsdag die u waarschijnlijk niet wist!

Door Gigstarter Team op 26-04-2023

April ging ongemerkt voorbij terwijl we allemaal druk waren met dringende zaken en taken. Een van de grootste verjaardagen in Nederland moet echter nog komen. Koningsdag is een van de meest gevierde gelegenheden voor Nederlanders, je kunt er biertjes drinken, rondlopen op de vrijmarkt en zoveel mogelijk feesten op boten in de grachten. Deze gebeurtenis is bekend in heel Europa, daarom hebben we vandaag besloten een aantal interessante feiten over Koningsdag te vertellen, die u zullen verrassen en u nieuwe inzichten over Nederland zullen geven.

Amsterdamse bevolking verdubbelt op deze dag

Als we zeggen dat dit feest een van de populairste van het land is, maken we geen grapje. De enige dag die Koningsdag verslaat is Kerstmis. Tussen de 600.000 en 1 miljoen mensen komen rond de tijd van het evenement naar de stad om deze kleurrijke gekte mee te maken, met 250.000 mensen die op de dag zelf met de trein komen. Er wordt geteld dat er in Nederland ongeveer 100 miljoen euro per jaar wordt uitgegeven aan oranje artikelen. En de populariteit van de dag neemt elk jaar toe. Dus als je geïnteresseerd bent in het bijwonen van zo'n groot cultureel feest, zorg dan dat je alles ver van tevoren reserveert, want het is zeker de moeite waard. En draag iets oranje om erbij te horen ;)

kingsdag kroon

Niet alleen in Nederland gevierd

Koningsdag is een evenement dat niet alleen in Nederland, maar ook op andere plaatsen wordt gevierd en dat nauw verbonden is met de geschiedenis van het land. Enkele eeuwen geleden behoorden sommige Caribische eilanden tot het Nederlandse koninkrijk. Daarom is Koningsdag ook een groot feest op Curaçao, Sint Maarten en Aruba. En natuurlijk zijn de Nederlandse ambassades geen uitzondering. De meeste kantoren vieren deze dag van eenheid met typische lekkernijen als oranjebitter en haring.

Vroeger heette het heel lang Koninginnedag

Misschien komt het als een verrassing, maar Koningsdag was voor 2013 nog geen ding en had daarvoor eeuwenlang een heel andere naam. De traditie zelf begon als Prinsessedag in 1885, om de verjaardag van de toenmalige prinses Wilhelmina op 31 augustus te vieren. Sindsdien heeft het vele transformaties ondergaan en werd het Koninginnedag toen zij in 1890 de troon besteeg, later gevolgd door meerdere jaren van regeren door grote vorsten zoals Beatrix. Het maakt Koning Willem-Alexander de eerste mannelijke monarch in Nederland sinds 123 jaar! Het geeft hem een verantwoordelijke maar spannende rol.

grachtenpartij

Misschien ontmoet u koning Willem wel in de straten van uw stad

Koning Willem-Alexander treedt in de voetsporen van zijn moeder, koningin Beatrix, en bezoekt elk jaar een andere Nederlandse stad om dicht bij de burgers te blijven en spannende herinneringen op te halen. Deze traditie staat voor de nabijheid van vorsten ten opzichte van het Nederlandse volk en de openheid van de elite. Meestal spelen ze domme spelletjes, genieten ze van oud-Hollandse tradities met klompen, haring en gebak, praten ze met de plaatselijke bevolking over het dagelijks leven en maken ze een fotoronde met zoveel mogelijk mensen. Elk jaar is een andere regio, maar dit wordt geheim gehouden tot de dag van de viering. Vorig jaar was de Koning in het verre Maastricht in de provincie Limburg.

nederlandse stad

De grootste Nederlandse gebeurtenis met eigen ogen zien is een must voor iedereen in Europa, omdat het uiteindelijk een diepe culturele betekenis en de geest van eenheid in zich draagt. Koningsdag is een moment voor gemeenschappen om samen te komen, nationale trots te uiten en de rijke geschiedenis en het erfgoed van hun land te vieren. Nu u iets meer weet over dit feest, is het tijd om vakantieplannen te maken voor het volgende jaar, niet?


Related articles on Gigstarter:

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: koningsdag, feest, nederlands, feest, oranje, feestdag, muziek, nederland