Tips en advies voor het boeken of huren van een band

Door Het Gigstarter Team op 30-01-2019

Via Gigstarter zien we elke maand honderden boekingen binnenkomen voor bands. Maar waar moet u als boeker op letten als u een band inhuurt? Aan de hand van de ervaring van verschillende bands van ons platform hebben wij een overzicht gemaakt met belangrijke tips en adviezen voor jou als boeker. Hiermee kan u uw evenement een nog groter succes maken.

Bekijk het aanbod van bands op Gigstarter

Drie belangrijke zaken om rekening mee te houden als u een band boekt

  1. De kosten van een band
  2. De apparatuur die een band nodig heeft
  3. De muziekstijl voor jouw evenement

banda

1. De kosten van een band: hoeveel betaal ik voor een band?

De kosten voor een band kunnen enorm verschillen. Op de profielen van de bands op Gigstarter staat een prijsindicatie. Dit hoeft niet de precieze prijs te zijn die ze vragen voor een optreden bij jou, deze hangt vaak nog af van verschillende factoren. Zoals de duur van een optreden. Een band speelt meestal in sets, tussen deze sets door willen ze vaak een pauze. De prijs voor een band hangt vaak af van de hoeveelheid sets die zij zullen spelen. Een grote kostenpost voor bands is het gebruik van hun apparatuur, hierover meer in punt 2. Daarnaast rekent de band vaak nog reiskosten voor de reisafstand naar het optreden.

Bands zijn op Gigstarter te boeken in verschillende formaties en in alle soorten genre's. Dit heeft ook weer invloed op de kosten en de apparatuur die nodig zijn. Op Gigstarter kunt u duo’s, trio’s of nog grotere formaties van bands boeken. Met een kleinere formatie zijn er vaak minder technische vereisten. Bekijk het overzicht van alle bands op Gigstarter om een idee te krijgen van de prijsrange, het kwaliteitsverschil en de verschillende shows en feesten die bands kunnen geven.

2. Apparatuur die een band nodig heeft

Goed geluid en licht zorgt ervoor dat de band ook echt klinkt als een band, met een afgewogen mix tussen de instrumenten en de zang. De apparatuur voor een band bestaat uit een backline (bestaat meestal uit een drumstel en versterkers) die vaak aanwezig is op locatie. Daarnaast is er vaak een PA nodig, het geluidssysteem waardoor het geluid versterkt wordt voor een groter publiek. En natuurlijk zijn er de instrumenten van artiesten zelf, die vaak door de band vaak worden meegebracht.

Enkele praktische vragen die u uzelf moet stellen over de locatie waar jouw evenement is: is er een podium aanwezig, wat zijn de afmetingen van het podium (een band van 8 man kan bijvoorbeeld niet in een hoekje van het café staan), is er voldoende en geaarde stroomvoorziening in de buurt van het podium en is er bij buitenevenementen gezorgd voor een afdak?

Hoe groter de formatie is, hoe meer apparatuur ze bezitten en nodig hebben voor een optreden. Overleg altijd goed met de band welke backline, PA en instrumenten nodig zijn voor het optreden. Overleg ook wie het geluid gaat regelen, moet er een geluidsman ingehuurd worden of neemt de band zelf iemand mee? Over de totale kosten kan de band zelf de beste indicatie geven, hierover kan u als boeker natuurlijk nog overleggen en onderhandelen.

bandb

3. Muziekstijl voor jouw evenement

Iedere band heeft zijn eigen stijl, bedenk van te voren van welke muziekstijl en genre u fan bent en zoek op Gigstarter naar soortgelijke bands, op genre of naam van jouw bekende artiesten. Het kan ook leuk zijn om meerdere bands te boeken voor jouw evenement. Zo past een jazz band beter bij een dinner en kan u de avond afsluiten met een spetterende coverband.

Bezoek en oordeel zelf
Bezoek een band bij een van hun optredens, dit is gebruikelijk en geeft jou als boeker een goed beeld van het optreden van de band. Als de band in een café speelt kunt u zo naar binnen wandelen. Bij privé feesten is het vaak ongepast om te komen kijken. Neem een kijkje in de muziek agenda om te zien wat er allemaal speelt. Ook kan u de band in een oefenruimte of studio bezoeken, waardoor u vaak een persoonlijker contact krijgt. Overleg met de band wat de mogelijkheden zijn.

Bekijk en boek bands op Gigstarter

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: gigstarter, tips, advies