Trending Europe: open grenzen met Gigstarter, deel 1

Bij Paul de Kuyper (@pjdekuyper)

Opstanden raken het hart van de EU terwijl nationalistische en populistische bewegingen meer en meer stemmen krijgen. Zit Europa in een fase van integratie, of van separatie? En welke rol kan Europese muziek spelen in de komende jaren? Deel 1 van een driedelig essay, geschreven door Paul de Kuyper, CEO van Gigstarter.

Frankrijk, eind 2018. Opstanden raken het hart van Europa. Het land van liberté, egalité, fraternité, laat scheuren zien in haar eenheid. Op 20 december 2018 laat de internationale media beelden zien van de alom bekende gele hestjes. Wanneer een van de hoekstenen van de Europese Unie met zulke problemen te kampen krijgt, komt er een vraag naar voren: is het simpelweg ‘een nieuwe realiteit voor het Franse leiderschap’, of misschien zelfs de ‘ondergang van Europa [1]?’ Alleen een korte blik op de kranten levert al een beeld van oorlog op. Tegelijkertijd verdwijnen de grenzen van Europese muziek en muzikanten. Het lijkt wel alsof de gele hesjes van de muziekscene op tegenstellende wijze handelen. Qu’est-ce qu'il se passe ici ?

EUGeen gewelddadige opstanden, maar een expressief moment op het podium bij de Belgische bluesband Buckwood Mojo.

iOcracy

Let op: ik ben pro-Europa. Daarom geef ik nu al toe dat ik geheel eenzijdig ben wanneer het draait om Europese problemen. Gezien het feit dat ik half Spaans en half Nederlands ben en ben opgegroeid in een tijd waarin het reizen tussen landen nog nooit zo makkelijk was kan ik mij een kind van Europa noemen. Mobiliteit, autonomie en vrijheid van meningsuiting vormen mij als persoon. Begrijp me niet verkeerd, ik ben bewust van de intrinsieke motivatie van West-Europa achter de geboorte van de EU. Voor mij is de EU alleen geen ‘project’. Ik ben met dat gedachtegoed geboren, en wat mij betreft is het altijd zo geweest.

Een eenheid van oplossingen

In alle artikelen en analyses gerelateerd aan de opstand tegen te gevestigde orde kom ik weinig tegen over de positieve resultaten van openbare grenzen binnen de EU. Ik zal mijn best doen. Ten eerste is er vrede: iemand in Europa zal niet sterven wegens oorlog. Ten tweede is er een sociaal vangnet: een Europeaan zal niet sterven wegens hongersnood. Openlijke grenzen in combinatie met een stabiele munt laten de economie van deze landen excelleren. Zie het als een bedrijf. Verschillende onderdelen van dit bedrijf (regio’s, landen, bijvoorbeeld) focussen zich op hetgeen wat zij zo efficiënt mogelijk kunnen produceren, en vertrouwen erop dat anderen de resterende onderdelen van het bedrijf laten functioneren.

"Muziek is verlost van de lokale, achterhaalde dogma's uit de industrie.''

In deze context is muziek niet langer een dogma uit de industrie. Hoe is dat terug te zien in de doe-het-zelfservice van Gigstarter? Wij proberen gelijke kansen te creëren voor alle Europese artiesten door de mogelijkheid om gratis aan te kunnen aansluiten op het platform. Ook kan iedere Europese boeker van live muziek de database vol artiesten bekijken en benaderen, waar en wanneer ze dat willen. Een mogelijkheid die eerst alleen werd toegeschreven aan professionele vertegenwoordigers van artiesten. De kwaliteit is ook gedemocratiseerd; mensen die een artiest geboekt hebben laten een recensie achter over de geweldige (of verschrikkelijke) ervaring. Deze recensies beoordelen de kwaliteit en representativiteit van het online profiel van de artiest. Zo zijn vele duizenden Europese artiesten voor iedereen benaderbaar.

EUDe Franse band Stoned Therapists won de prijs ‘Gigstarter Artists of the Year 2018

Gigstarters aanpak leidt tot een grenzeloze propositie. Direct contact tussen de boeker en artiest leidt tot een groter aanbod, meer interactie, betere prijsbepaling en meer kansen, ook internationaal. De EU heeft deze manier van werken voor ons mogelijk gemaakt. Via Gigstarter krijgen alle artiesten en boekers gelijke kansen. Mensen behandelen elkaar als gelijken en worden gestimuleerd tot zelfmanagement zonder grenzen. Ik weet zeker dat deze aanpak buiten de muziekwereld ook mogelijkheden biedt.

Een Europese Popsong

De EU moet haar staat van onverschilligheid en decadentie ontgroeien. We dienen hetgeen wat opgebouwd is lief te hebben en haar voortbestaan te garanderen. In de naam van open grenzen en in de naam van liberté, egalité, fraternité, evengoed. Vergeet niet dat miljoenen de dood gevonden hebben voor dit doel, en dat niet alleen in Frankrijk.

Een popsong wordt overal in de EU gehoord – als een oproep tot te menigte – terwijl mensen op krampachtige wijze muren bouwen rondom hun geloven en idealen. Maar wie goed naar de songtekst luistert, hoort dat er een vraag gesteld wordt. Het enige wat we zien is de uiting van angst. Het is tijd voor een Europees antwoord.

Over TRENDING EUROPE
Trending Europe is een serie van essays waarin Europa en trends door de bril van muziek worden bekeken. lees meer over onze muziekindustrie trends op onze Nederlandse muziekblog of op onze Spaanse, Franse, Duitse, Oostenrijkse, Engelse, Belgische, of Italiaanse websites.


[1] - New York Times (USA), December 20, 2018, p1. https://www.nytimes.com/2018/12/18/opinion/europe-france-economy.html 
[2] - Hungary looks to the past for its future; Le monde Diplomatique, Evelyne Pieiller. https://mondediplo.com/2016/11/10Hungary 
[3] - Austria's Young Chancellor Sebastian Kurz Is Bringing the Far-Right Into the Mainstream; Time magazine, November 29, 2018. p34. http://time.com/5466497/sebastian-kurz/ 
[4] - En Italie, une fronde antieuropéenne ?; Le Monde Diplomatique, Stefano Palombarini, November, 2018. https://www.monde-diplomatique.fr/2018/11/PALOMBARINI/59217 
[5] - Into the Endgame, The Economist, November 17, 2018. p12. https://www.economist.com/leaders/2018/11/15/into-the-brexit-endgame

Wil je niks missen van de live muziek trends en nieuws? Registreer voor onze Muziekindustrie kwartaal nieuwsbrief. Het is gratis.
Schrijf me in!

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: gigstarter, europa belgie