Wat kost live muziek voor uw event?

Door Het Gigstarter Team op 10-03-2020

Wil je genieten van een live muziekoptreden op je evenement, maar weet je niet waar je moet beginnen? De juiste prijsstelling en verwachtingen over het budget als boeker, is een essentiële eerste stap die je moet zetten voordat je contact opneemt met de gewenste muzikant. We hebben een handige lijst met richtlijnen opgesteld die je kunt gebruiken tijdens je zoektocht naar live muziek online met de hulp van Gigstarter!


Het beste startpunt is om een prijsbereik te controleren dat door een artiest is ingesteld op zijn Gigstarter-profiel of een ander sociaal medium. Elke artiest en band heeft een vastgestelde prijs en we willen dat ze eerlijk worden behandeld. Deze kun je vinden in de rechterbovenhoek van de pagina. Als je een bod doet dat beduidend lager is dan de prijs die de artiest hanteert, wordt je bod waarschijnlijk niet geaccepteerd voor een definitieve boeking. Uitzonderingen kunnen echter voorkomen, afhankelijk van de situatie. Om meer gedetailleerde informatie te geven, hebben we dit artikel in kleine secties verdeeld op basis van de criteria die je in gedachten moet houden bij het inhuren van een muzikant.

Gigstarter introductie video

1. Aantal muzikanten

Groepen zoals bruiloftsbands, akoestische duo's of festivalartiesten hebben meerdere muzikanten bij zich, waardoor hun kosten hoger zijn in vergelijking met solo-optredens. Als je evenement plaatsvindt in een grote arena of zaal, moet het entertainment voldoende zijn om die grote ruimte te vullen, wat betekent dat niet elke singer-songwriter voldoende kan zijn. Hoe meer mensen betrokken zijn bij het optreden, hoe meer er relatief betaald moet worden uit het beschikbare budget. Denk eraan om efficiënt en respectvol te kunnen onderhandelen over de toekomstige prijs. Vooral als er veel andere kosten voor de band zijn, zoals reiskosten. Maar daarover later meer.

2. Ervaring en reputatie

Instapmuzikanten, die op zoek zijn naar exposure, kunnen meer budgetvriendelijke opties bieden, terwijl mid-level muzikanten, met welomschreven vaardigheden, binnen een gematigd honorariumbereik vallen. Deze voorkeur is persoonlijk voor elke boeker, aangezien sommigen tijd en geld investeren om jong talent hun eerste stappen in de industrie te laten zetten, terwijl anderen liever het zekere voor het onzekere nemen, vooral als het gaat om grote evenementen zoals festivals, bedrijfsfeesten of bruiloften. Om je verwachtingen af te stemmen op de realiteit voordat je geld uitgeeft, doe je klein onderzoek naar de artiest van je voorkeur op sociale media, YouTube-video's en artikelen met mogelijke interviews. Dankzij Gigstarter heeft elke muzikant die geboekt wordt de kans om een beoordeling te ontvangen, wat mensen helpt om het budget goed te bepalen en geldverspilling te voorkomen.

live perfomance with fans

3. Duur van optredens

Het opstellen van een budget voor een muzikant, afhankelijk van de duur van optredens, vereist een genuanceerde aanpak om de verschillende eisen voor verschillende duren te weerspiegelen. Voor een kort optreden van maximaal een uur kan worden gedacht aan een basisbedrag, weinig kosten voor geluidsapparatuur en weinig tot geen eten/accommodatie. Naarmate de duur van het optreden toeneemt tot de standaard (een tot drie) en zelfs premium (van 4 uur tot een hele dag), worden een hogere prijs, extra technicuskosten en overnachtingskosten van toepassing. Dit alles heeft invloed op hoeveel muzikanten per optreden in rekening brengen.

Base 6 (Gigstarter Artiest)

4. Reizen/locatie

De prijs voor een optreden is bijna altijd inclusief reiskosten. In sommige gevallen bevindt de ideale artiest voor jouw evenement zich aan de andere kant van het land. Gemiddeld wordt verwacht dat elke 100 km zal resulteren in een prijsverhoging, ongeacht de formatie. Als deze reiskosten te hoog blijken te zijn, overweeg dan om op Gigstarter te zoeken naar vergelijkbare artiesten die uit je eigen regio komen. Deze aanpak helpt niet alleen om de kosten te beheersen, maar stelt je ook in staat om lokaal talent te ontdekken dat een unieke smaak aan elk evenement kan geven. Het is een praktische overweging die bijdraagt aan een gedenkwaardige ervaring voor je publiek.

Wat de locatie betreft, kan het budgetbereik drastisch variëren, afhankelijk van het land waar je je bevindt. Wat werkt voor noordelijke landen zoals Nederland en Duitsland is misschien niet naadloos van toepassing op Zuid-Europa. Om het overzichtelijker te maken, hebben we een opsplitsing gemaakt met opsommingstekens voor elk deel van Europa:

Noord-Europa: 100-120 euro per bandlid en 150 euro voor een soloartiest.
Zuid-Europa: 60-70 euro per bandlid en 80-100 euro voor een soloartiest.
VK: 200-250 euro per bandlid en 180-200 euro voor een soloartiest.

5. Apparatuur en opstelling

Sommige artiesten brengen liever hun eigen apparatuur mee, maar in veel gevallen ligt de verantwoordelijkheid voor de opstelling bij de boeker. Houd er rekening mee dat de kosten van een act hoger kunnen uitvallen als ze hun eigen geluids- en lichtapparatuur naar de show moeten vervoeren. Het is cruciaal om goed geïnformeerd te zijn over de benodigde apparatuur; in de meeste gevallen hebben artiesten een duidelijk inzicht in wat er nodig is om je feest tot een succes te maken. Als je deze kennis niet hebt, vooral bij grotere evenementen, overweeg dan om een technische crew in te huren, waaronder geluids- en lichttechnici.

Om al het bovenstaande samen te vatten, heeft het Gigstarter-team een eenvoudige formule bedacht die in de meeste gevallen kan worden toegepast bij het boeken van live muziek. We hopen dat het je helpt weloverwogen keuzes te maken en respect te tonen voor muzikanten en hun harde werk.


budget formula


Bekijk de artiesten op Gigstarter


Veel plezier met het ontdekken van live muziek. Als je tijdens je zoektocht een vraag hebt, kun je ons mailen op info@gigstarter.nl. We helpen je graag!

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: live muziek, kosten