Amsterdam Dance Event 2023 Gigstarter Recap!

Bij Das Gigstarter Team

Door de jaren heen is Amsterdam Dance Event uitgegroeid tot een smeltkroes van artiesten met verschillende electronic achtergronden, grenzeloze creativiteit en een van de grootste podia in Europa om uw talent te laten zien. Nu de echo's van ADE 2023 langzaam wegebben, is het tijd om stil te staan bij de onvergetelijke herinneringen en een kleine samenvatting te geven van onze deelname aan de editie van dit jaar. In dit artikel bespreken we een aantal hoogtepunten tijdens de Inch by Inch Pop-up Record Store, georganiseerd door Gigstarter.

Muziek: opzwepende optredens van internationale DJs

Elektronische muziek stond zonder twijfel centraal tijdens het hele vijfdaagse festival. We hadden het voorrecht om getalenteerde muzikanten uit verschillende hoeken van Europa te ontvangen, waaronder Duitsland, Nederland, Zwitserland, Italië en Oostenrijk. Inch by Inch's Pop-up Record Store evenement begon op woensdag om 10 uur 's ochtends met de dynamische Metulsky, een gepassioneerde platenverzamelaar en DJ uit Leipzig. Langzaam maar zeker kwamen binnen enkele uren tientallen bezoekers het gebouw binnen, aangetrokken door de intrigerende beats en kleurrijke industriële hoeken van Vrij Paleis. Tegen de tijd dat de donderdag aanbrak, spraken veel buurtbewoners over het evenement terwijl ze buiten stonden te roken, waardoor steeds meer voorbijgangers werden aangetrokken.

De line-up van donderdag bestond uit opmerkelijke artiesten zoals Sello, FM Pause en Suh+Moon. Toen de zon onderging, werd het podium overgedragen aan de getalenteerde Gigstarter-muzikanten, die erkenning kregen via ons platform. Dekhengst's tracks met af en toe een vleugje Afrikaanse en Oosterse melodieën, samen met Esta Polyesta's beats die elektronische en etnische geluiden mixen, zorgden voor een onvergetelijke sfeer. Esta bewees zichzelf met haar set als Gigstarter DJ van het Jaar 2022. Of u er nu was om te dance of om uw netwerk uit te breiden, het was voor ons als muziekplatform een absoluut genoegen om getuige te zijn van de optredens van deze professionals en een rol te spelen in hun publieke succes en het zo toegankelijk mogelijk maken van live muziek.

djsDJ Dekhengst en DJ Esta Polyesta

Toen op donderdag de deuren achter de laatste klant dicht gingen, maakten we ons op voor de drukste dagen van Amsterdam Dance Event. Gedurende de ochtend kwamen vele vriendengroepen Vrij Paleis binnen, geïntrigeerd door de live muziek en het uitgestalde vinyl. DJ Balduin, Francesco Panettone en Arsy begonnen meteen de sfeer op te warmen tijdens het "Wake up breakfast" door vakkundig ambient en meer klassieke EDM-tracks te mixen. Eenmaal binnen werden de toeschouwers door de vertegenwoordigers van Inch by Inch meegenomen op een analoge reis door de schoonheid van vinyl. Zaterdag was ook gevuld met opzwepende beats, waarover later in dit artikel meer.

Op zondagavond kregen de bezoekers nog een laatste kans om vinylplaten te bekijken die helemaal uit Duitsland waren meegebracht, een lezing van een expert over het proces van platen maken bij te wonen en te genieten van gezellige optredens van Recut en Yannick Roberts. De vriendelijke sfeer, het energieke dansen en het oprechte lachen onder het genot van een fles Warsteiner maakten de slotavond van Inch by Inch Pop-up Store speciaal voor elke klant en de crew. Het was intrigerend om getuige te zijn van de onzichtbare impact van muziek gedurende deze vijf dagen op de harten en zielen van honderden mensen.

Kunst & Dans: onverwachte aanvulling op de muziek

Naast de DJ-set konden de bezoekers van Vrij Palais ook genieten van een vrij unieke tentoonstelling van schilderijen, te beginnen met de prachtige zwart-wit kunstwerken van Medgyesi. Daarna volgde een hele muur die was bespoten met speciale verf door de Litouwse kunstenares Gina Sarkova. Door het gebruik van licht en een speciale 3D-bril leek Gina's werk driedimensionaal voor de kijkers, die niets anders konden doen dan vervoerd worden door de live muziek in het schilderij. Deelnemen aan de organisatie van zo'n project was voor ons een buitengewone kans om twee jonge kunstenaars te observeren terwijl ze hun creatieve denkwijze en visie tot leven brachten.
lichaamskunst

De ervaring was niet beperkt tot de kunstwerken aan de muur, maar omvatte ook een bodypaintshow. In deze voorstelling werd een bekwame professionele danseres door de kunstenaar volledig in kleur gehuld en danste met behulp van een waaier en zijden stof. De show was een groot succes en de aanwezigen in Vrij Paleis waren in de ban van een werkelijk fantastische sfeer.

Masterclasses: leren terwijl u geniet

Masterclass van Amsterdamse DJ School
Tijdens het evenement had Gigstarter het genoegen om een kleine masterclass te organiseren voor aspirant DJ's. Op donderdag de 19e kwamen vertegenwoordigers van de Amsterdamse DJ School naar Vrij Paleis om een lezing te geven over essentiële aspecten die DJ's moeten weten, zoals mixen, effectieve promotie, manieren om geboekt te worden en noodzakelijke voorbereidingen voor een optreden.

De cursus werd gegeven door Olivier Mejis, een zeer ervaren DJ en trainer die de aanwezigen uitlegde welk selectieproces de Big 4 hanteren bij het al dan niet inhuren van een DJ of producer. Hij richtte zich op de wetten van de markt en bood de deelnemers ook de kans om een paar verborgen trucjes te ontdekken. De sfeer was erg informeel, wat hielp bij het ontwikkelen van een vriendschappelijke band tussen de deelnemers. Olivier bewees meteen een leraar te zijn die in staat is belangrijke informatie over te brengen en het publiek te lezen, kwaliteiten die hij in meer dan twintig jaar heeft aangescherpt.


Varia Instrumenten Test Sessie
Wat zou een DJ zijn zonder een goed mengpaneel? Op zaterdag kregen bezoekers van het Vrij Paleis de kans om professionele apparatuur te testen van het Zwitserse bedrijf Varia Instruments, gemaakt door Simon & Marcel, een team van twee Zwitserse technici en muziekliefhebbers. Mensen konden de RDM20 en RDM40 mixers in vol bedrijf uitproberen, samen met en geholpen door de jongens van Inch by Inch.

Varia Instrument

Simon, de maker van Varia Instrument, nam ook deel aan de Masterclass. Het was erg interessant voor de deelnemers om de eigenaar rechtstreeks om advies te kunnen vragen over welke mixer te kopen, hoe bepaalde apparatuur werkt of gewoon nieuwsgierigheid over de wereld van het mixen.


Alles over vinyl
Als platenwinkel en distributeur is Inch By Inch diep ondergedompeld in de vinylcultuur en haar uitdagingen. Om deze onderwerpen aan te pakken en de vragen te beantwoorden die moderne muziekkenners bezighouden, werd een panel georganiseerd dat open stond voor het publiek. Het hoofddoel van deze masterclass was om te onderzoeken of analoge media nog steeds kunnen concurreren met digitale media, de voor- en nadelen van vinyl te verkennen en vooral te onthullen wat een plaat tot een bestseller maakt. In een ontspannen en vriendelijke sfeer zorgden de DJ's voor een zeer interessant debat. Velen van hen deelden ook anekdotes uit hun jeugd die verband hielden met vinyl en herinneringen aan de eerste platen die ze beluisterden.

vinylwinkel

Er werd terecht op gewezen dat het digitaal produceren van een plaat aanzienlijk minder kost en geen onderhoud vergt. Daarom heeft vinyl tot de laatste paar jaar een veel kleinere markt veroverd dan digitaal, waar slechts een paar liefhebbers naar vragen. Maar hoewel vinylplaten misschien niet rechtstreeks concurreren met streamingdiensten, blijven ze verzamelaars boeien, wat een deur opent naar een buitengewone niche voor onze bezoekers.


De kunst van het platen maken
Last but not least vond de masterclass plaats tijdens de zondagse lunch. Vrij Paleis was verheugd dat Oliver Bernstein het podium van het panel overnam. Hij ging in op de kunst en het ambacht van het vinyl maken, waarbij hij putte uit zijn uitgebreide ervaring in de distributie van vinyl en zijn eerdere werk in de perserij van R.A.N.D. Muzik. Tijdens de discussie met de aanwezigen deelde Oliver waardevolle inzichten over de uitdagingen waar u op moet letten, hoe u een geweldige geluidskwaliteit kunt bereiken en wat vinylplaten visueel aantrekkelijk maakt. Hij vermaakte ons ook met grappige verhalen uit een van de oudste perserijen van Duitsland. Het was een informatieve en plezierige reis door de wereld van vinyl die mensen van alle leeftijden intrigeerde.


team
Amsterdam Dance Event 2023 was een unieke vijfdaagse ervaring van elektronische muziek, met internationale DJ's die het podium deden opzwepen. Onze Social Club, Inch by Inch Pop-up Store, presenteerde met trots een gevarieerde line-up van getalenteerde muzikanten uit heel Europa en creëerde onvergetelijke momenten voor de festivalgangers. We hopen dat 2023 niet het laatste jaar was dat Gigstarter deelnam aan zo'n internationale viering van muziek.


Verwante artikelen over Gigstarter:

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: recap, ade 2023, gigstarter, dj's, evenement, nederland