Halloween Muziek over de hele wereld: Beroemde griezelige nummers!

Bij Het Gigstarter Team

Halloween, de heerlijke en griezelige feestdag die op 31 oktober wordt gevierd, is niet alleen een westers fenomeen. Het heeft in de loop der jaren grenzen overschreden en culturen vermengd, wat een rijke keuze aan muzikale klanken van over de hele wereld met zich meebracht. In dit artikel maken we een reis rond de wereld om te ontdekken hoe verschillende culturen Halloween vieren en hoe hun etnische verschillen de wereldwijde Halloweenscene hebben beïnvloed.

Keltische wortels en erfenis van Ierse muziek

Halloween vindt zijn oorsprong in het Keltische festival Samhain, waar mensen geloofden dat de grens tussen de levenden en de doden vervaagde, terwijl ze veel rituele ceremonies uitvoerden. Traditionele Ierse muziek speelt een belangrijke rol in de viering. Je kunt spookachtige deuntjes horen op viooltjes, uilleann pipes en blikken fluitjes. Het iconische lied "Molly Malone" met mysterieuze en spookachtige ondertonen is een van de beste voorbeelden van vroege muziek die met Halloween wordt geassocieerd. De invloed van de Ierse volksmuziek is terug te horen in de Halloween-thema's van vandaag de dag, die tot ver buiten het eiland waar ze begonnen zijn, weerklank vinden.

Ierse muzikant

Mexico: Día de los Muertos

In Mexico is Halloween, in tegenstelling tot hoe wij het tegenwoordig zien, niet zomaar een griezelige feestdag maar eerder een belangrijke en heilige culturele gebeurtenis. Ondanks het thema van de dood vieren de Mexicanen het met een sfeer van vreugde en eerbied omdat ze geloven dat het een tijd is om zich te herenigen met de overledenen. Volgens het oude Mexicaanse geloof keren de zielen van de overledenen één keer per jaar terug uit het hiernamaals om hun geliefden te bezoeken. Versierde straten, kleurrijke vermommingen, geweldige make-up, muziek, eten en dans maken allemaal deel uit van deze viering. Dit unieke festival is zo populair geworden dat UNESCO Dia de Los Muertos in 2003 uitriep tot een meesterwerk van het mondelinge en immateriële erfgoed van de mensheid.

Een van de boeiende elementen die Halloween kan leren van Día de los Muertos is de muziek die de geest van de feestdag uitstraalt met mariachibands die traditionele melodieën spelen. Enkele populaire liedjes die de festiviteiten opluisteren zijn "La Llorona", "Cumbia de Satanas" en "Calaverita". Deze melodieën brengen een speciaal en levendig element in de viering en tonen ons de diverse culturele rijkdom buiten de gebruikelijke Halloweentradities.

Día de los Muertos

Chinese versie van Halloween

Er zijn verschillende dagen en een hele maand in China die lijken op Halloween, maar de bekendste is het Hongerige Spook Festival. Dit evenement wordt gehouden op de 15e dag van de 7e maanmaand, die totaal verschilt van 31 oktober. Het is een van de vele belangrijke dagen in China om met geesten om te gaan en voorouders te vereren. De taoïstische naam voor het Hongerige Geesten Festival is het Zhongyuan Festival (中元节), en boeddhisten noemen het het Yulanpen Festival. In veel opzichten doet dit festival denken aan Halloween of de Nacht van de Doden in het Westen.

chinese halloween

De muziek die bij het Hongerige Geest Festival hoort verschilt van regio tot regio en kan elementen van lokale tradities en overtuigingen bevatten. Verschillende delen van het land kunnen opera en straatartiesten, boeddhistische gezangen en gebeden en muziekinstrumenten zoals de guzheng (een citer), erhu (een tweesnarige viool) en dizi (fluit) bevatten. Meer in het algemeen zijn er geen favoriete genres en liederen voor de Chinezen tijdens Halloween. De nadruk ligt op het creëren van een leuke en plezierige ervaring en de muziek die wordt gespeeld kan variëren afhankelijk van de voorkeuren van de organisatoren van het evenement en de deelnemers.

Westerse visie op de vakantie

De viering van Halloween was zeer beperkt in het koloniale New England vanwege het protestantse geloofssysteem. In de tweede helft van de 19e eeuw vond deze feestdag echter zijn weg naar een ander continent. In navolging van Europese tradities begonnen Amerikanen zich te verkleden en van huis tot huis om eten of geld te vragen, een gewoonte die uiteindelijk uitgroeide tot de hedendaagse "trick-or-treat" traditie. Net als in veel andere delen van de wereld is in de westerse cultuur muziek die geïnspireerd is op Halloween essentieel voor het creëren van de feestelijke sfeer die bij deze feestdag hoort. Denk maar aan de vele traditionele liedjes die elk jaar worden gespeeld. Eerst en vooral Michael Jacksons "Thriller" en Ray Parker Jr.'s "Ghostbuster," maar ook de beroemdste soundtracks van de engste films zoals "Psycho" en "The Exorcist," die echt niet mogen ontbreken in elke afspeellijst.

trick or treat

Wat de favoriete muziekgenres betreft, is er veel diversiteit. Er zijn mensen die de voorkeur geven aan de donkere energie van heavy metal en hardrockmuziek en mensen die liever trouw blijven aan de traditie door te kiezen voor pop, een genre dat de geest van de feestdag perfect belichaamt met historische nummers als "This is Halloween" of "Superstition" van de grote Stevie Wonder.

Halloweenmuziek is een divers fenomeen dat door culturen van over de hele wereld samengebracht wordt. Van de Keltische oorsprong tot de energieke mariachi-bands uit Mexico en de popmelodieën uit de VS, deze tradities en geluiden hebben een onmiskenbaar stempel gedrukt op de wereldwijde Halloween-scene. Laten we, terwijl we deze feestdag de komende dagen vieren, de culturele invloed omarmen die Halloween tot zo'n unieke feestdag heeft gemaakt.


Gerelateerde blogs op Gigstarter:

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: halloween, muziek, trick or treat, oorsprong, tradities, liedjes voor halloween, feestdag