Interview: Samuel Andryk - Meer dan een muzikant...

Bij Het Gigstarter Team

Nu de lente om de hoek komt kijken besloot het Gigstarter-team een warm gesprek aan te gaan met een van de gezelligste en meest inspirerende muzikanten op het platform - Samuel Andryk. Deze heldere en positieve artiest heeft de wereld rondgereisd en in 5 landen gewoond om zichzelf te vinden door liefde, verlies en avontuur. Samuel's stijl kan worden gedefinieerd met pastelkleuren, avonden bij kaarslicht en intieme optredens. Wij geloven sterk dat hij een rijzende ster is met een zeer mooie toekomst, laten we in de wereld en het verhaal van Samuel Andryk duiken.

Eén zin om jezelf te beschrijven

Om jezelf in één zin te beschrijven is eerlijk gezegd het moeilijkst. Ik zou zeggen een creatief in hart en nieren met een neus voor zaken en branding, altijd genietend van de drukte van het verkennen van nieuwe dingen.

Tienerjaren

Muziek maakte van jongs af aan deel uit van mijn leven, dus ik wist dat ik het altijd zou blijven doen, of het nu in een professionele omgeving was of meer als hobby. Toen ik 8 was begon ik viool te spelen, en van die tijd tot mijn 18e zat ik in het orkest van onze school, waar ik zelfs een paar stukken componeerde. Naast de viool kreeg ik van mijn ouders een gitaar voor Kerstmis toen ik 11 was, en in de loop der jaren is dat uitgegroeid tot wat het nu is. Pas een paar jaar geleden, in Amsterdam, besloot ik het echt professioneel en serieus aan te pakken. In het begin was het best eng, maar ik ging er gewoon voor.

muzikant met een gitaarDe perfecte beschrijving van Samuel in beeld gebracht

Familie en muziek

De reden dat ik ben gaan zingen komt door mijn oma en mijn moeder. Zij zongen allebei in het koor tijdens hun middelbare schooltijd. Ik weet niet waar mijn oma het geleerd heeft, maar ze kan vrij goed harmoniseren. Tijdens mijn jeugd herinner ik me dat ik met haar aan de keukentafel zat en dat ze me leerde hoe ik een paar coupletten moest zingen met melodieën die elkaar overlapten. Na dat moment werd het een obsessie. Ik kon niet stoppen met zingen (nog steeds niet). Rond diezelfde tijd begon mijn nichtje zangles te nemen. Zij was een natuurtalent. Haar stem was al heel jong volgroeid, dus ik en zij zongen vaak samen en harmoniseerden met de gitaar. Ik herinner me dat ik altijd een beetje jaloers was omdat zij veel beter kon zingen dan ik. Mijn stem kraakte en spande voortdurend in mijn puberjaren. Maar dat werd mijn motivatie om beter te worden, en het is de moeite waard om te zien hoe ik gegroeid ben tot de muzikant die ik nu ben.

Verhuizen naar Nederland

Nederland stond eerlijk gezegd nooit op mijn radar. Maar na mijn verhuizing naar Amsterdam was ik aangenaam verrast over hoe geweldig het is om hier te wonen. Ik ben geboren en getogen in de Verenigde Staten en heb daar ook gestudeerd. Leuk feitje over mij: ik ben geobsedeerd door talen, vooral Spaans. Ik heb mezelf altijd voorgehouden dat ik de helft van mijn studie in het buitenland wilde doen, dus halverwege de universiteit schreef ik me in voor een studieprogramma in Argentinië. Ik woonde daar een jaar lang bij een gastgezin. Tijdens mijn laatste maand daar ontmoette ik mijn eerste partner. Voor een lange tijd deden we aan en uit langeafstandsreizen van de Verenigde Staten naar Argentinië, maar toen besloot hij door Europa te trekken en uiteindelijk naar Amsterdam te verhuizen. Kort daarna volgde ik. Hoewel we uit elkaar gingen, besloot ik te blijven omdat ik verliefd werd op de stad en zoveel geweldige mensen ontmoette. Trouwens, ik woon nu al 6 jaar in Amsterdam en heb het afgelopen jaar de Nederlandse nationaliteit aangevraagd. Ik vind het geweldig hier, maar soms heb ik het gevoel dat Amsterdam een beetje klein is, dus ik sta open om en zie graag waar mijn muziek en carrière me ooit brengen.

photoshoot artiest

Creatie van een gevestigd merk als muzikant

Ik beschouw mezelf niet alleen als muzikant, want ik werk ook in het bedrijfsleven en in branding, en daar houd ik van. Ik ben ook begonnen met het coachen van andere creatieven bij hun persoonlijke merk. Op een gegeven moment dacht ik, hé er zijn zoveel andere singer-songwriters en artiesten, dus hoe kan ik wat ik weet over zaken toepassen en mijn geluid en merk als artiest niche maken. Ik hou ervan om muziek als een bedrijf te behandelen. Pas onlangs besefte ik dat mijn superkracht het soepele, zachte en emotionele aspect van mijn stem en verhalen is wanneer ik optreed, en dat dat het beste past bij intieme settings, zoals diners bij kaarslicht en andere gezellige plekken. Als het gaat om het visuele aspect van mijn merk als artiest, kreeg ik hulp van een goede vriendin die voor een PR-bureau werkt. Zij is geweldig in het gebruik van visuals om een esthetiek te creëren. Ze stelde een aantal kleurideeën voor voor mijn website en Instagram-account en hoe dat kon helpen om de sfeer te bepalen. We besloten te gaan voor die warme, gezellige, onschuldige vibe die huiselijk aanvoelt. Het past ook bij mij in het echte leven, want ik zie mezelf graag als een positief en warm persoon.

EP "Oxytocin" en lockdown

Naast muziek heb ik me de afgelopen jaren gerealiseerd hoe belangrijk het is om andere inkomstenbronnen te hebben. Tijdens COVID-19 moesten mensen creatief worden en zich aanpassen aan de omstandigheden. Niet alleen in financieel opzicht, maar ook omdat ik echt denk dat het leuk is om de hersenen op andere manieren te gebruiken die niet noodzakelijk verband houden met mijn muziek. Tijdens de lockdown had ik het geluk om met mijn producer naar Gran Canaria te reizen, waar we mijn meest recente EP 'Oxytocin' hebben opgenomen met geluiden uit de keuken (zoals potten en pannen enz.) Aangezien we allemaal thuis zaten, wilden we de collectieve ervaring van iedereen op dat moment kanaliseren en mensen laten zien wat er in een thuissetting mogelijk is.

EP 'Oxytocin' - Intro Video

Geestelijke gezondheid en spiritualiteit

Ik beschouw mezelf als een positief en mindful persoon. Dat betekent natuurlijk niet dat ik elke ochtend opsta en mezelf dwing gelukkig te zijn, want er bestaat ook zoiets als toxic positivity. Maar mindful zijn en beseffen waar pijnlijke emoties vandaan komen is belangrijk. Dit is wat ik zo leuk vind aan liedjes schrijven en optreden. Elke keer dat ik een optreden geef, probeer ik altijd de lessen die ik heb geleerd in elk lied te verweven en hoop ik dat ze resoneren met het publiek en hen inspireren. Ik probeer mezelf niet te positioneren als een goeroe, maar ik hou ervan dat ik de muziek die ik schrijf kan verbinden met elementen van mindfulness en een leidraad kan zijn voor anderen tijdens mijn optredens. Op een bepaalde manier is muziek voor mij een instrument geworden om mensen bewust te maken van bepaalde dingen die in het leven gebeuren en waar we ons allemaal in kunnen vinden. In mijn laatste EP ging ik echter tekstueel niet zo diep als ik wilde. Dus het volgende project waar ik aan werk zal in die zin anders zijn.

akoestische set

Beste Gig met Gigstarter

Ik ga niet liegen, het was eerst intimiderend om op Gigstarter te komen, omdat er zoveel andere artiesten waren met oneindig veel recensies. Een ding dat hielp was deze geweldige functie van het PRO-lidmaatschap waar je verzoeken kunt sturen naar voormalige podia waar je een optreden had en zij kunnen een recensie voor je achterlaten. Een van de leukste optredens die ik via het Gigstarter platform kreeg was een recente voor Valentijnsdag. Een restaurant in Amsterdam raakte geïnspireerd door mijn kaarslicht video en wilde iets soortgelijks doen tijdens een 5-gangen Frans geïnspireerd diner met romantische muziek. Elke keer dat ze een nieuwe gang uitbrachten, speelde ik een romantisch liedje. Het was geweldig. Over het algemeen is mijn Nederlands in orde omdat ik hier al meer dan 6 jaar woon en voor alle burgerschapstesten ben geslaagd. Iedereen is tot nu toe erg open geweest, dus het is voor mij vrij gemakkelijk geweest. Het was een beetje ontmoedigend in het begin, maar de taalbarrière zal nooit een reden zijn dat ik stop.

live muziek buiten

Wij van Gigstarter willen Samuel bedanken voor het openstellen van zijn muzikale reis en het delen van inzichten over het zijn van een singer-songwriter. We zijn blij dat ons platform de thuisbasis is van zulke geweldige muzikanten als Samuel Andryk. Neem zeker een kijkje op Samuel's profiel door hier te klikken.


Wilt u net als Samuel genieten van de extra's van Gigstarter? Word PRO!
Word PRO


Gerelateerde artikelen op Gigstarter:

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: songwriter, artiest, live muziek, intiem, sfeer, muzikant