Bekende artiesten en hun invloed in de muziekindustrie

Bij Het Gigstarter Team

De afgelopen jaren hebben we gezien hoe artiesten de industrie op vele manieren vorm hebben gegeven. Muzikanten als Taylor Swift, Adele, en de band One Republic zijn erin geslaagd om grote bedrijven zoals Spotify hun manier van werken te veranderen naar een eerlijker business model voor degenen die hun platform gebruiken: de muzikanten. Hieronder bespreken we 3 belangrijkste gebeurtenissen in de industrie die teweeg zijn gebracht door een aantal van de grootste artiesten die er zijn.

Piano

Adele - het verwijderen van de shuffle optie op Spotify

Streaming platforms hebben langzaam iets aangetast dat zo belangrijk is voor artiesten: de kunst om iets van begin tot eind te beluisteren. Op de manier zoals de artiest het ontworpen heeft, zonder hier zelf iets aan te veranderen. Het beluisteren van platen op een vinylspeler staat niet toe de vorm van de manier waarop iets beluisterd wordt te veranderen, het laat u de nummers beluisteren op volgorde zoals de artiest dat heeft bedoeld. Het maken van een album is iets waar artiesten veel tijd in steken. Sommige artiesten hebben het gevoel dat het plaatsen van hun muziek op streaming platforms het verhaal dat ze proberen te vertellen ruïneert. Het proces van creëeren en schrijven kost artiesten enorm veel tijd en de shuffle optie heeft een groot deel van het luisterproces voor het publiek verpest. Toen Adele haar nieuwste album uitbracht, heeft ze Spotify publiekelijk gevraagd om de shuffle optie bij albums te verwijderen en de verandering werd vrijwel onmiddellijk doorgevoerd. Dit laat zien dat artiesten nog steeds veel invloed hebben op de industrie. Adele was namelijk in staat om muziekmagnaat Spotify, en de manier waarop het platform werkt, te laten veranderen in het voordeel van de artiesten.

Taylor Swift - muziek van Spotify halen

De popprinses rebelleert tegen iets dat we allemaal kennen en liefhebben - streaming platforms. Een van de belangrijkste redenen waarom we massaal zijn overgestapt naar deze platforms is omdat het gemakkelijk is ofwel gratis en relatief goedkoop. **Wie herinnert zich nog de opstand die Taylor veroorzaakte in 2014 toen ze HEEL haar catalogus van Spotify verwijderde? Ze besloot dat ze het platform wilde boycotten, omdat ze het niet eens was met het freemium beleid waar Spotify op is gebouwd. Dit vond zij niet eerlijk tegenover alle hardwerkende muzikanten. In een tijd waarin het leven van muzikanten drastisch is veranderd door de pandemie, heeft Taylor volkomen gelijk als ze zegt dat een platform, dat voor muzikanten is gebouwd, hen in staat moet stellen om ervan te kunnen leven.

Taylor Swift ft. Chris Stapleton - I Bet You Think About Me

One Republic - Cryptocurrencies

In de huidige tijd zijn muziek en technologie twee onderwerpen die steeds vaker hand in hand gaan. Cryptocurrencies en NFT's zijn de twee grootste aspecten die artiesten interesseren. In de afgelopen weken nam One Republic de stap om als een van de eerste major-label artiesten crypto te accepteren als betaling voor hun optreden in Wenen. Dit is een merkwaardige ontdekking, omdat het laat zien welke waarde mensen hechten aan wat en hoe ze betaald worden.

Bent u een pop zangeres zoals Adele en Taylor Swift? Sluit u aan bij onze community van eclectische talenten op Gigstarter en geef uw muzikale carrière een boost! Wie weet bent u wel de opkomende artiest die veranderingen in de muziekindustrie teweegbrengt!

Word lid


Gerelateerde blogs op Gigstarter:

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: shuffle, Adele, Taylor Swift, One Republic, Nft, Spotify