Muziek in 2024: trends in opkomst

Bij Het Gigstarter team

Het jaar 2023 is net voorbij en dat betekent dat het tijd is om vooruit te kijken. Technologie is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven en muziek vormt daarop geen uitzondering. Tussen nieuwe ontdekkingen en oude zekerheden willen we enkele trends uitlichten die kenmerkend zullen zijn voor 2024. Laten we ze samen verkennen in dit artikel.

Kunstmatige intelligentie: hoe ver gaan we?

Zoals voorspeld door onze blog, werd het afgelopen jaar gekenmerkt door een sterke trend naar het gebruik van kunstmatige intelligentie. Veel kunstenaars vertrouwden op algoritmes tijdens hun creatieve proces en in 2024 zullen we zeker een toename van dit fenomeen zien. Het is echter belangrijk om onderscheid te maken tussen 'klassieke' AI, die zich meer bezighoudt met het bieden van ondersteuning aan de auteur, en generatieve AI, die binnen enkele seconden nieuwe content kan creëren zonder menselijke tussenkomst. Veel artiesten maken zich begrijpelijkerwijs zorgen over het tweede punt, omdat het de deur openzet voor iedereen om een potentiële hit op te nemen. Er zijn veel vragen over de ethiek van AI in de muziekindustrie en het debat is nog open, maar we leven ongetwijfeld in een tijdperk waarin het onmogelijke mogelijk wordt. Inderdaad, 'Now and Then', het laatste nummer van de Beatles, gemaakt met AI en gezongen door de legendarische John Lennon, werd enkele maanden geleden uitgebracht. Ondanks scepsis van sommige groepen is de reactie van fans op het nieuwe nummer overweldigend positief.


promotion banner plus

Genres: de opkomst van latin

Het muziekjaar dat net is afgelopen bevestigde een trend die de afgelopen tien jaar gestaag is gegroeid: Latin music. Hoewel het nu vanzelfsprekend lijkt, was dat niet altijd zo. Als we teruggaan naar 2013, dan stonden er geen Latijnse nummers in de wereldwijde Spotify Top 100. In 2023 zal meer dan één van de nummers Latijns-Amerikaans zijn. In 2023 was meer dan één op de vijf nummers in de Top 100 van het platform latino. Sinds Spotify Spaanssprekende landen begon op te nemen, is het aantal mensen dat naar deze genres luistert gestaag toegenomen met 10 procent per jaar, waardoor de inkomsten stegen tot een record van 1,1 miljard dollar per jaar, zoals gemeld door Campaign US.

'Moscow Mule', een van de hits van J Balvin van het album 'Un Verano Sin Ti'.Eén verklaring kan worden gevonden in de technologische vooruitgang. Dankzij de toegenomen connectiviteit, globalisering en immigratie verspreiden stijlen en genres die vroeger misschien binnen de lokale gemeenschap bleven, zich nu over de hele wereld. Hoewel de groei van Spaanstalige muziek in het begin van de jaren 2000 begon, heeft de uitbreiding van streamingplatforms een belangrijke rol gespeeld om van Spaanstaligen een cruciale markt te maken. Begin 2010 begonnen Amerikaanse artiesten meer interesse te tonen in Latijnse muziek, en in het bijzonder in reggaeton. Platenlabels begonnen genres als Amerikaanse trap en urban te versmelten, waardoor enorme hits ontstonden die viral gingen op Spotify, YouTube en TikTok, zoals "Mi Gente" van J Balvin en Will I Am. Deze verandering heeft ervoor gezorgd dat Latijnse artiesten wereldwijd populair zijn geworden en nu hoeven ze geen Engels en Spaans meer te mengen in hun nummers om succes te hebben in de hitlijsten.

De (weder)opkomst van de Superfans

Met de komst van streaming werd de muziekindustrie gedwongen om haar verdienmodel te veranderen. Dankzij Spotify en soortgelijke platforms kon iedereen alle muziek online beluisteren voor de prijs van een enkele cd. Dit zorgde ervoor dat de grote platenmaatschappijen het moeilijk kregen in het eerste decennium van de jaren 2000. De laatste jaren heeft zich echter een merkwaardig fenomeen gevestigd (of liever gezegd: opnieuw gevestigd) in de muziekscene: de opkomst van superfans. Deze fans zijn niet zomaar muziekluisteraars, maar mensen die een sterkere band opbouwen met hun idolen. Superfans maken contact met artiesten via streamingplatforms en sociale media, kopen muziek of fysieke producten en wonen liveshows bij. Volgens een rapport van Goldman Sachs uit 2023 valt ongeveer 20 procent van de muziekluisteraars in de categorie superfans, en dit aantal zal naar verwachting verder groeien in 2024.


record storeEen discotheek, een oude nieuwe mode


Als we denken aan de muziek van de jaren 80 en jaren 90, kan praktisch elke fan worden beschouwd als een superfan. Iedereen die een vinyl of een kaartje voor een liveshow kocht, droeg direct bij aan de ondersteuning van hun favoriete artiest. Vandaag de dag is, zoals gezegd, het businessmodel compleet anders en zijn superfans veel zeldzamer. Sinds de pandemie lijkt het er echter op dat steeds meer luisteraars superfans worden, wat bijna suggereert hoe muziek een krachtige steun kan zijn in moeilijke tijden. Hoewel online muziek meestal een mix is van oud en nieuw, blijkt uit gegevens dat meer dan 60 procent van de directe verkopen betrekking heeft op actuele releases. Je zou kunnen denken dat de meeste mensen oude of klassieke muziek in dit formaat kopen, maar volgens het onderzoek zijn de meeste verkopen nieuwe producten, zoals vinyls en CDs. Vooral vinyls lieten een stijging van 25 procent zien ten opzichte van het voorgaande jaar. Bovendien zijn, in tegenstelling tot de verwachtingen, de belangrijkste kopers van merchandise van artiesten niet de nostalgische 80-er jaren of jonge fans van pop en rap: de fans die het meest bereid zijn om meer producten te kopen die gerelateerd zijn aan hun idolen zijn die van Gen. Z, geboren tussen 1999 en 2010.


Vooruitkijkend wordt 2024 een cruciaal jaar waarin technologie de muziekscene aanzienlijk zal beïnvloeden. De groeiende populariteit van streamingplatforms en de komst van kunstmatige intelligentie zorgen ervoor dat muziek horizonten kan bereiken die een paar jaar geleden nog ondenkbaar waren. Of je nu graag nieuwe dingen uitprobeert of vasthoudt aan oude passies, 2024 belooft een beslissend jaar te worden voor alle muziekfans.


Gerelateerde artikelen over Gigstarter:

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: 2024, muziek, trends, voorspellingen, kunstmatige intelligentie, technologie