Uw stemconditie bijhouden gedurende de pandemie

Door Bo van den Berg op 23-12-2020

Een goede stemconditie gedurende deze pandemie behouden is belangrijk, zodat u na deze periode weer gelijk kunt vlammen. Maar wat is een goede stemconditie eigenlijk en hoe u dit kunt trainen? Gigstarter zocht dit voor u uit!

De manier van ademhalen is erg belangrijk voor het correct gebruiken van de stem. Er zijn twee manieren waarop u kunt ademen namelijk, via de borst en via de buik. Ademen via de borstkas wordt afgeraden. Op deze manier kunt u onder andere geen gebruik maken van uw hele longcapaciteit. Ook heeft u via deze manier uw ademhaling niet onder controle.

Uw middenrif is een grote sterke spier die vastzit aan uw longen en uw ribben. Wanneer u via uw buik ademhaalt, spant uw middenrif aan en duwt het uw onderste ribben naar buiten, waardoor uw hele longen zich kunnen vullen met lucht. U voelt dat uw buik zich uitzet. Forceer dit niet! Tijdens het zingen ontspant uw middenrif geleidelijk, waarbij de lucht uit de longen loopt. Deze manier van ademhalen wordt de buikademhaling genoemd.PRO artiest Sebastiaan tijdens een optreden

De ademsteun

Uw ademhaling kunt u controleren, door uw ademsteun in te zetten. Dit oefent u door uw handen op uw flanken te zetten tijdens het zingen. Op deze manier voelt u dat uw onderste ribben uitzetten, wanneer u goed inademt.

‘Gebruik uw ademsteun om langere en hogere noten te halen.’


Iemand die de ademsteun onder de knie heeft is de ervaren zanger Sebastiaan. Door zijn ademsteun in te zetten, haalt hij gemakkelijk de hoogste noten in een nummer. Sebastiaan is te boeken voor verschillende evenementen.

Hoe langer u uw ribben breed kunt houden, hoe langer de uitademing duurt. Met als gevolg dat u dan langere en hogere noten kunt halen. Dit lukt waarschijnlijk niet bij de eerste poging al. Om uw ademhaling te beheersen, is het belangrijk om uw buikspieren (rond je navel), rugspieren en lendenspieren te trainen. Doormiddel van een goede ademsteun krijgt u een groter bereik en kunt u langer zingen, zonder tussendoor adem te halen. Doordat u gecontroleerd ademhaalt, kunt u meer volume produceren.

Ademhaling trainen

Door regelmatig ademhalingsoefeningen te doen, traint u uw middenrif en daarmee vergroot u de longcapaciteit. Hierdoor kunt u onder andere, met steeds meer volume en power zingen. Er volgen twee oefeningen. Bij de eerste oefening gaat u uw eigen ademhaling observeren. Dit kunt u doen door recht op uw rug te gaan liggen en uw handen op uw buik leggen. Controleer of u op de juiste, bovenstaande manier ademhaalt.

“Train uw ademhaling in de trein of tijdens het koken.”


Een tweede oefening is om met gebruik van uw ademsteun, in te ademen en deze lucht zo lang mogelijk bij u te houden. Hierbij worden uw spieren gestimuleerd. Train uw ademhaling in de trein of tijdens het koken! U kunt uw lucht inademen en daarbij uw buik aan- en ontspannen, waarmee u al heel simpel uw nodige spieren en uw ademhaling traint. Ook uw stembanden zijn voor een groot deel spieren die u moet trainen en onderhouden.

stonedDrink kamille thee

Verzorging van de stem

Het is belangrijk om uw stem goed te verzorgen. Stop daarom direct met zingen wanneer u keelpijn krijgt, om poliepen of andere beschadigingen aan uw stembanden te voorkomen. Door zuigtabletten in te nemen verhoogt u de speekselproductie, waardoor het strottenhoofd niet uitdroogt. Ook Salie- of kamillethee (met honing) drinken doet het strottenhoofd goed. Een goede hydratatie, door bijvoorbeeld veel water te drinken, is erg belangrijk voor uw stem. De laatste tip: Ga zo nu en dan een rondje wandelen of rennen, zodat u genoeg zuurstof binnen krijgt. Het is goed voor uw conditie en zo komt u ook nog eens buiten in deze tijd.

Daagt u uzelf uit om de komende periode uw stem te trainen en te verzorgen? Door het inzetten van de juiste ademhalingstechnieken en uzelf regelmatig te testen blijft uw stem in conditie en kunt u na deze pandemie weer knallen op het podium!

Schrijf u nu in bij Gigstarter om tijdens deze pandemie toch boekingen binnen te krijgen.

Schrijf u nu gratis in

Gerelateerde blogs van Gigstarter:

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: stemconditie, corona, muzikant, artiest, tips