Het effect van muziek op onze hersenen

Bij Maddie Meesters

We luisteren allemaal naar muziek. Sommigen van ons luisteren er zelfs elke dag naar. Maar waarom houden we zo van muziek? Wat gebeurt er in onze hersenen als we naar muziek luisteren? Er is veel onderzoek dat de voordelen van muziek uitwijst, maar er zijn ook verhalen die nergens op slaan. Geen enkel kind zal een genie worden als het op jonge leeftijd naar Mozart luistert. Wetenschappers Rebecca Schaefer en Eric Scherder zullen ons alles zo makkelijk mogelijk proberen uitleggen.


Your brain on music


Beide wetenschappers kunnen niet in één woord omschrijven wat muziek met ons doet. Het is zo krachtig dat het vele specifieke elementen van onze hersenen kan beïnvloeden, zoals ritme, geluid, melodie en harmonie. Muziek is ook de sterkste manier om emoties op te roepen. Laten we eerlijk zijn, we willen allemaal naar extreem droevige liedjes luisteren als we verdrietig zijn. "Zodra de hersenstam geluiden oppikt die we mooi vinden, injecteert deze dopamine in het beloningssysteem, waardoor we genieten van muziek. Het is al bekend dat dit beloningssysteem reageert op seks en drugs, maar dit blijkt nu ook met rock 'n' roll het geval te zijn", aldus Scherder.

Specifieke genres ontwikkelen specifieke emoties

Zelfs genres in muziek kunnen emoties beschrijven. Death metal, zoals The Wrong Kid Died, drukt woede uit. Het ligt in de akkoorden van de muziek. Liedjes in een mineur toonaard worden bijvoorbeeld vaak als droevig gezien.



The Wrong Kid Died - Father Of Sin

Muziek luisteren is gezond

Muziek speelt ook een belangrijke rol in de (geestelijke) gezondheid. Ouderen met dementie hebben vaak last van angsten en muziek helpt hen weer te ontspannen. Verder helpt muziek bij enkele behandelingen: muziek helpt mensen die autistisch zijn met hun communicatie, muziek vertraagt namelijk onze hartslag, verlaagt de bloeddruk en zelfs het immuunsysteem kan beter functioneren.

Muziek is uniek

Het meest unieke aan muziek, is dat de mens onmiddellijk de behoefte voelt om te bewegen, te dansen of te klappen. "Een beat of een bepaald ritme kan mensen helpen bij een stabiele beweging of een betere timing, maar motivatie en plezier zijn daarbij wel belangrijke onderdelen" zegt Schaefer.

Waarom beïnvloedt muziek ons?

Wetenschappers discussiëren vaak over deze vraag. Sommigen zeggen dat muziek niet essentieel is om te overleven, terwijl anderen vermoeden dat de Neanderthalers muziek wel beoefenden, omdat het waarde leek te hebben. Scherder denkt van wel: "Muziek helpt ons overleven omdat het groepsvorming stimuleert en als groep ben je nu eenmaal sterker. Zelfs een verzameling vreemden ervaart het snelst saamhorigheid als ze samen muziek maken. Melodie en ritme dwingt mensen om zich af te stemmen. Dat is misschien wel het mooiste van muziek: het is niet alleen goed voor uzelf, maar het verbindt u ook echt met anderen. Uiteindelijk is het groter dan uzelf."

Zoals u kunt zien, zijn er veel voordelen als je naar muziek luistert. We kunnen eigenlijk één ding concluderen: muziek is het antwoord op alles. Er is geen betere manier om van muziek te genieten dan live muziek! Aarzel niet en boek nu uw (online) muziek ervaring via Gigstarter.


Boek nu


Gerelateerde blogs op Gigstarter:

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: muziek, uitgelegd, wetenschappers, voordelen