De impact van tributebands op de Nederlandse muziekindustrie!

Door Het Gigstarter Team op 12-09-2023

Tributebands begonnen als fenomeen al in de jaren 1960, maar ze trokken pas tien jaar later veel aandacht. Een van de vroegste voorbeelden van deze formaties is de Beatles-tributeband "Buggs". Ze inspireerden generaties om hommage te brengen aan talloze artiesten, van Queen tot Michael Jackson. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van tributemuzikanten in Nederland en introduceren we enkele talenten van Gigstarter, die een perfecte match kunnen worden voor je volgende evenement.


Toen tributebands over de hele wereld erkenning begonnen te krijgen, sloot Nederland zich snel bij deze trend aan door een unieke kijk te geven op legendarische muzikanten en hun discografie. Lokale artiesten legden zich niet alleen toe op het beheersen van het geluid van elk instrument, maar creëerden ook het opmerkelijke visuele aspect van de show met kapsels, make-up en kostuums. Enkele van de grootste voorbeelden van de Nederlandse scene zijn bands als "The Dutch Doors", "The Rolling Clones", "The Fortunate Sons" en nog veel meer. In de loop der tijd heeft de Nederlandse cultuur van tributebands zich ook verspreid naar de evenementensector. Talloze festivals wijdden hun setlijsten volledig aan tributebands en boden zo een unieke kans om meerdere acts en muziektijdperken op één plek te zien. Vanaf festivals als "TributeFest" en "Legends of Rock Tribute Tour" begonnen mensen dergelijke muzikanten te boeken voor hun privé-evenementen zoals feesten, bruiloften, bedrijfsevenementen etc. Gigstarter selecteerde verschillende tribute bands waarvan we denken dat ze je aandacht waard zijn en je kunnen inspireren om een volgend evenement met hun deelname te organiseren.

The Beverly Brothers (Maastricht)

Deze tributeband besloot om zich niet te binden aan een bepaalde muzikant, maar in plaats daarvan een eerbetoon te brengen aan de beste nummers uit de jaren 50 en 60, toen de autotune nog moest worden uitgevonden. Hun unieke repertoire omvat nummers van Everly Brothers, Elvis Presley, Bee Gees, The Beatles enz. en blijft groeien door nieuwe geluiden te ontdekken voor beide leden van het ensemble. Van huiskamerconcert tot straatfeest, van café tot intiem huisconcert: met alleen een cajón, een gitaar en twee paar stembanden is elk optreden van The Beverly Brothers een feest voor de oren!


The Aretha Franklin Experience (Amsterdam)

Maar rock en pop zijn niet de enige genres waar tributebands aan bijdragen. The Aretha Franklin Experience prijst de ziel van Aretha's nalatenschap, die in 2018 overleed. Deze formatie is de enige complete en dynamische show in Europa, die de geest en sfeer van de jaren zestig en zeventig uit Tennessee rechtstreeks naar Nederland brengt. De stem van leadzangeres Njambi is in staat om buitengewone emoties over te brengen en het publiek zowel te laten dansen als aandachtig te laten luisteren naar de droevigste noten van de blues ballads. Ook al bestaat deze ervaring uit in totaal 12 muzikanten, de Aretha Franklin tribute band zal een geweldige aanvulling zijn op een soul festival of zelfs een bedrijfsgala.

aretha franklin

Synchronity (Zevenhuizen)

Wie kent niet de klassiekers als Every Breathe You Take, Roxanne en Message in a Bottle? The Police was het beste powertrio van de jaren 80 en nog steeds immens populair, wat Synchronicity heeft gemotiveerd om een band te beginnen. Deze muzikanten worden meestal genoemd als de beste Police tribute band van Nederland met een spetterende live-act. Synchronicity creëerde de authentieke sound en zette bij elk optreden een grote show neer! Naast optreden deed deze tributeband mee aan verschillende competities en stond in de finale van de Heineken / Buzz Tribute tour samen met de halve finale van de Battle of Tribute bands.Hoewel de meeste tributebands vaak worden geassocieerd met een eerbetoon aan artiesten uit het verleden, zijn er ook muzikanten die hun optredens opdragen aan muzikanten die op dit moment actief zijn. Deze bands vangen de geest en de muziek van de hedendaagse artiesten, waardoor fans hun favoriete nummers van alle tijden kunnen horen, zelfs als de originele muzikanten op dit moment niet op tournee zijn. Er bestaan tributes aan Adele, Green Day, Killers enz. Als voorbeeld van een Nederlandse formatie viert The Bruceband de muziek van Bruce Springsteen. Met een passie voor deze iconische rocksound en storytelling, recreëren ze de energie en opwinding van zijn legendarische live-optredens. Ze bestaan al meer dan 16 jaar en hebben naam gemaakt in binnen- en buitenland. Een dergelijk fenomeen verheerlijkt de impact van hedendaagse muzikanten op de industrie en bewijst dat het woord "legendarisch" niet noodzakelijk "verleden" betekent.

The John Mayer Tribute (Borculo)

Een van de Gigstarter-talenten die onder deze categorie valt, is The John Mayer Tribute. Met 15 platen en 18 internationale muziekprijzen kun je wel zeggen dat John Mayer een absoluut hitmonster is. Gewapend met gitaar en zwoele stem weet hij het publiek bij elke show te boeien. Geen wonder dat hij een inspiratiebron werd voor Ruud Schouten, Zjon de Bruin, Bob Philipse en Patrick Rus, die in Nederland de geweldige tribute act creëerden! Virtuoos teamwork, conservatoriumachtergrond, eindeloos repeteren en gitaartrucs brengen deze band naar een nieuw niveau van professionaliteit. Kijk uit naar gitaargeweld, coole solo's en een geweldig optreden met The John Mayer Tribute!

john mayer band nederland


In de verscheidenheid aan Nederlandse muziek nemen tributebands een speciale plaats in door hun artisticiteit en passie. Deze getalenteerde ensembles blazen leven in de muziek van legendarische artiesten, brengen nostalgie naar meerdere generaties en verenigen fans over de hele wereld, zelfs als de originele artiest is overleden. Gigstarter is er trots op een thuis te zijn voor deze artiesten en hen de kans te geven gezien en gehoord te worden.


Gerelateerde blogs op Gigstarter:

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: tribute bands, tribute, muziekgeschiedenis, nederlandse muziek, optredens