Geld verdienen tijdens de lockdown: tips voor muzikanten!

Door Maaike Elise van Steenis op 09-04-2020

De Corona-crisis hakt er flink in voor muzikanten. Alle optredens zijn gecanceld en mensen durven geen kaarten meer te kopen of niks meer te organiseren de komende tijd. Het raakt mij, Maaike van Succesvol Ondernemen Als Creatief, om te zien hoe velen van jullie worstelen om het hoofd boven water te houden. Daarom heb ik wat tips opgeschreven om geld te verdienen als artiest tijdens de Lock Down.

Het ontroert me om te zien hoe veerkrachtig deze sector is: muzikanten zoeken massaal naar nieuwe manieren om zichzelf en hun werk te presenteren. Het geeft me hoop dat de blik, ondanks alles, op de toekomst is gericht. Voor nu is het vooral een kwestie van leven met de dag en indien nodig gebruik maken van de hulp die (onder meer vanuit de overheid) wordt geboden.

Om je te helpen om ook in deze tijd inkomsten te genereren, heb ik een aantal tips op een rijtje gezet. Ik geef toe, de mogelijkheden zijn beperkt. Maar hopelijk kun je met deze tips in ieder geval aan het werk blijven.

stoelHet publiek moet verplicht thuis blijven, wat kan jij doen als artiest?

1. Online initiatieven

Ik zie veel muzikanten die via livestream concerten organiseren. Meestal doen ze dit gratis. Maar er zijn ook podia die nieuwe initiatieven opstarten waarmee muzikanten betaald worden voor online concerten. In Nederland bijvoorbeeld het Rietveld Theater in Delft en poppodium CAPSLOC in Capelle aan den IJssel. Ik verwacht dat er de komende tijd meer van dit soort initiatieven zullen opduiken in België en omstreken.

2. Patreon

Crowdfunding, maar dan anders. Via Patreon kunnen fans artiesten steunen met een vast bedrag per maand. Het idee hierachter is dat de artiest hiermee een bepaalde zekerheid heeft en daardoor meer ruimte om zich te concentreren op het maken. De fans krijgen hiervoor in ruil toegang tot speciale exclusieve content. Je zou het kunnen zien als een betaalde variant van Facebook voor fans.

3. Online lessen

Veel musici experimenteren momenteel met het geven van lessen via online tools als Skype en ZOOM. En omdat veel mensen thuis zitten, is er ook behoefte aan zinvolle en inspirerende bezigheden. Ik kan me dus voorstellen dat hier juist nu kansen liggen.



Ed Citroen organiseert ook online optredens, hier met het nummer 'Op een mooie dag in mei'

Individueel lesgeven via een online tool is een mogelijkheid, maar er zijn ook docenten die complete online cursussen aanbieden. Een voorbeeld is www.discoverdoublebass.com. Een extra voordeel hiervan is dat je zo’n cursus onbeperkt kunt verkopen als je hem eenmaal hebt gemaakt.

E-Book met 14 ideeën om je komende tijd op te richten

Ik ben ervan overtuigd dat er in elke crisis ook kansen schuilen. En in dit geval is die kans dat velen van ons meer tijd hebben om te besteden aan al die dingen waar ze anders moeilijk aan toe komen.
Om jou hierbij te helpen, heb ik een E-book (PDF) geschreven. Je kunt het heel eenvoudig aanvragen. Er staat geen reclame in, enkel waardevolle tips en ideeën.

In dit E-book je 14 ideeën en activiteiten om je de komende tijd op te richten. Stuk voor stuk dingen waar je niet direct geld mee zult verdienen, maar waar je over een paar maanden de vruchten van kunt plukken als je wel weer in de gelegenheid bent om je werk volledig uit te voeren.

Gerelateerde blogs van Gigstarter:

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: maaike, tips, gigstarter, belgie