Gigstarter DJ of the Year Savio Damiano staat niet stil!

Door Talita Pajkic op 14-04-2020

Gigstarter DJ of the Year 2019 Savio Damiano is na het winnen van de competitie goed doorgegaan met het bouwen aan zijn muzikale carrière. Wij spreken hem over de belangrijkste invloeden op zijn muziek, netwerken, zijn concept 'House Sessions' en zijn toekomstplannen.

Je hebt vroeger gitaar gespeeld. Waarom besloot je om verder te gaan als dj?

'Ik ben nu 5 à 6 jaar bezig als DJ en 3 à 4 jaar als producer maar gitaar spelen doe ik nog steeds zo’n beetje elke dag. Produceren en optreden als DJ is er later bij gekomen. Het is voor mij ideaal omdat ik zo mijn ervaring met gitaar spelen en producen kan combineren.'

Savio

Je hebt ook in bands gespeeld. Mis je dit wel eens?

'Soms. Het is heel tof is om met andere muzikanten samen te spelen, maar aan de andere kant ben je als producer volledig onafhankelijk in je creatieve proces.'

Waar komt jouw liefde voor groove muziek vandaan?

'De heerlijke disco en rock ’n roll platen van vroeger. Maar als er nu één genre is waarmee mij zou moeten identificeren, is het Tech House en Mark Knight, mijn grote inspiratie.'

NXT Music is een community waarin iedereen met een voorliefde voor EDM welkom is. Ben jij bij meer van dit soort communities aangesloten en merk je dat dit effect heeft op jouw carrière?

'Op dit moment merk ik vooral dat het een invloed heeft op m’n netwerk, maar nu (nog) niet zozeer op bijvoorbeeld het aantal optredens wat ik heb. Ik ben vorige week zelf begonnen met een nieuw house concept, ‘House Sessions’. Dit is te vinden op YouTube.'House Sessions #1 door Savio Damiano

Hoe kwam je op het idee om de podcast serie ‘House Sessions’ te beginnen?

'Met dit idee liep ik al een tijdje in mijn hoofd. Waar ik op lange termijn naartoe wil werken is dat DJ’s hun platen en remixes in deze podcast kunnen draaien om zo een community van DJ's en fans op te bouwen. Uiteindelijk hoop ik dat er een groter concept of evenement uit kan komen.'

In 2019 was jij Gigstarter DJ of the Year. Kan je iets vertellen over het moment dat jij won en over jouw optreden in de finale?

'Het was heel tof om mee te maken en ik wil Gigstarter nogmaals bedanken voor de kans die ze mij hebben gegeven. Het blijft heel mooi om te zien dat voor mij onbekende mensen uit het publiek het je zo gunnen om verder te komen in de muziek.'

Bij de prijs van DJ of the Year 2019 zat een les bij DJ School Amsterdam. Hoe was deze les?

'Dit was heel leerzaam en ik heb nog steeds contact met DJ School Amsterdam. Je merkt aan alles dat ze veel ervaring hebben met DJ's begeleiden, van de professionele apparatuur die aanwezig is tot aan de specifieke hulp die ze bieden. Ik ben van plan binnenkort een plaat naar ze toe te sturen zodat zij deze kunnen reviewen.'Savio Damiano & Glenn James - Lindeza

Wat is jouw mooiste show en waarom?

'Dat was een optreden in Swansea City in Wales. We waren er met klanten van het bedrijf waar ik destijds voor werkte. We zijn naar een club gegaan waar een DJ stond te draaien en ik vroeg aan hem of hij het tof zou vinden om een B2B set te doen. Ik heb altijd een USB stick met muziek bij me die aan m’n sleutelbos hangt.'

Wat zijn je toekomstplannen als DJ?

'Op de lange termijn staan er meer releases gepland met het doel om uiteindelijk hopelijk een plaat getekend te krijgen bij het label van Mark Knight, Toolroom Records.'

En als laatste, wat zijn jouw tips voor beginnende dj’s?

'Neem een beginnende cursus van 5 à 10 lessen om zo een goede basis te ontwikkelen en werk vanuit hier zelf verder. Koop daarna een kleine DJ set voor beginners en leer jezelf aan om niet afhankelijk te worden van de tools die de techniek je tegenwoordig biedt. Los van dit is het belangrijkste wat ik heb geleerd om consistent te zijn in alles wat je doet: platen uitbrengen, content op social media, optredens, netwerken, promotie, etc. Alles moet een constante flow hebben en dit kost (veel) tijd en energie, maar het begint allemaal met muziek!'

Gerelateerde blogs van Gigstarter:

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: Gigstarter, DJ, artist of the year 2019, house