Interview samen met DJ BatuCada43

Door Mirjam Verschoor op 17-02-2021

Wij spraken Gigstarter PRO+ artiest Anthony Suijkerbuijk over zijn carrière als DJ, hoe hij corona ervaart als DJ en geeft hij tips voor mede-Dj’s en artiesten.

Kunt u een korte introductie geven over wie je bent en wat je doet?

‘Ik ben Anthony, ik ben negentwintig jaar en ook wel bekend als DJ BatuCada43. Samen met mijn collega Johan ben ik ook bekend als DJ’s 2Drive, een feest DJ-duo. Momenteel ben ik veel bezig met het zelf produceren van muziek en richt ik mij op mixtapes. Ik heb voornamelijk boekingen met carnaval, voor privé-feestjes, bruiloften en verjaardagen. Naast het werk in de muziek ben ik in het dagelijks leven werkzaam als buschauffeur in het openbaar vervoer. Hier ben ik heel erg blij mee, omdat ik ondanks corona nog wel kan blijven werken. In mijn omgeving zie ik namelijk dat meerdere artiesten de muziek en het werk opgeven, wat nu natuurlijk ook stilligt, dit vind ik jammer om te zien’.DJ BatuCada43DJ BatuCada43

Waaruit is uw interesse in het beoefenen van DJ ontstaan?

‘Vanaf mijn dertiende heb ik aan stijl dansen gedaan op hoog niveau. Door het beluisteren van die muziek, wilde ik daar iets meer mee gaan doen. Ik had toen de tijd meer dan 50.000 liedjes op mijn computer staan en ik ben gaan oefenen op een klein computerprogramma. Vanuit een hobby is dit eigenlijk uitgegroeid naar het spelen op een gratis disco middag, naar clubs en grotere feesten. Vanuit hier ga je steeds vaker op zoek naar andere locaties en ontwikkel je jezelf als DJ. De muziek die ik draai is heel erg breed, het hangt af van de omgeving en de locatie waar ik op dat moment draai. Dit kan zijn van urban en dancehall tot aan feestmuziek, als ik samen met mijn collega draai’.

Wat vind u het meest interessante aan het uitoefenen van je vak?

‘Het interessante is toch wel de avond zelf, om voor de mensen te staan en deze een leuke avond te verzorgen. Het is niet even ergens wat muziek draaien, maar het gaat erom wat de mensen willen en wat ze leuk vinden. Hierbij is de sfeer van de mensen en de omgeving heel erg belangrijk’.

Wat komt er allemaal bij kijken bij de job van een DJ?

‘Dit verschilt heel erg per event. In juni heb ik bijvoorbeeld een livestream mogen opnemen in een voetbalstadion in Roosendaal. Voor deze livestream stond maar 1 uur en 20 minuten gepland, maar hier is wel vooraf acht tot negen uur aan voorbereiding en uitzoeken van muziek geweest. Je moet vaak ook nog bekijken welke liedjes je wel of niet mag gebruiken en dit kost voornamelijk veel tijd’.bezoekers bij optreden DJ BatuCuda43

Hoe heb je de overgang tussen ‘normaal’ en corona ervaren in uw job?

‘Voor corona was ik bijna elk weekend op pad om ergens te draaien. Dit was voornamelijk in clubs en op feestjes. De overgang van ‘normaal’ naar corona heb ik als heel snel ervaren. Voordat we niet meer konden draaien heb ik nog gedraaid tijdens carnaval, dit waren eerst vier avonden waarvan ik er maar twee heb kunnen doen. Daarna werd er al heel snel aangekondigd dat we voorlopig niet meer konden draaien. Het is hierin vooral de onzekerheid die je ervaart. Wanneer kan en mag alles weer, vraag je jezelf dan af. Je valt in een gat, zowel in werk als op persoonlijk vlak. Muziek is voor mij een hele goede uitlaatklep en dit kon ik door de maatregelen niet meer doen. Ik ben vooral alles uit de kast gaan halen om toch op een andere manier mijn uitlaatklep te kunnen gebruiken’.

Wat heeft u de afgelopen tijd gedaan tijdens corona op muziekgebied?

‘Ik ben actief bezig geweest in het vinden van andere oplossingen. Ik heb veel bedrijven aangeschreven om op een locatie een livestream te mogen geven. Ook heb ik contact gehad met SLAM! Radio, hiervoor heb ik een mixtape mogen maken voor de mixmarathon op vrijdag. Deze ligt nu nog ter beoordeling bij de radio. Daarnaast heb ik gereageerd op het live streamen bij Gigstarter, hier wacht ik momenteel ook nog op. Ik heb veel plannen voor het maken van eigen muziek. Het produceren van tracks verloopt nog wat moeilijk, maar ik wil hier graag meer mee aan de slag gaan’.

Wat hoopt u en wat heeft u gepland staan voor 2021?

‘Ik hoop dat we op de helft van het jaar de vrijheid weer hebben die we hadden. Dat de uitgaansmogelijkheden weer open zijn en de feestjes weer mogen. Het is nu vooral heel erg wennen om niets te doen. Tijdens carnaval heb ik een open avond gepland staan in de bouwkot bij ons in de buurt op 12 februari. Daarnaast nog een 25-jarige bruiloft in juni. Voor de rest helemaal niets. Als ik in de toekomst kijk zou ik graag nog een keer in een stadion willen draaien. Mijn grootste droom is toch om op mainstage Tomorrowland te staan’.

Heeft u nog tips voor andere Dj’s of muzikanten?

‘Als je een idee hebt, werk dit ook meteen uit. Ik wilde heel graag een keer in het voetbalstadion van Roosendaal een livestream doen. Ik heb toen meteen een mail gestuurd en ik dacht geen reactie te krijgen. Maar toch heb ik daar mogen staan. Probeer ook niet al te groot te denken, begin klein en lokaal te zoeken en bouw dit langzaam op. Nee heb je en ja kun je krijgen, denk ik altijd’.


Net zoals DJ BatuCada43 PRO+ artiest worden? Klik dan op de onderstaande button. Ervaar de voordelen van een professioneler artiesten profiel, zichtbaarheid in het buitenland en internationale oproepen.


Word PRO+

Gerelateerde blogs van Gigstarter:

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: dj, job, interview, corona, batucada4