Jaren 90 muziek

Door Het Gigstarter Team op 05-08-2021

Zegt u jaren 90, dan denkt u ook vast aan gekke prints, baggy jeans, spijkerjasjes, en niet te vergeten, de naveltruitjes. Muziek uit de jaren negentig wordt gekenmerkt door tienerpop en dancepop. Naast populaire muziek waren er nog vele andere genres die veel (digitale) ontwikkeling hebben doorbracht dit tijdperk. In dit artikel kijken we naar een aantal belangrijke artiesten en muziekstijlen die kenmerkend zijn voor de periode van 1990 t/m 1999.

Pop

Mede dankzij de digitale ontwikkelingen in deze tijd, heeft de popscene zich enorm kunnen ontplooien. Videoclips waren niet meer weg te denken van de buis met de opkomst van tv-zenders zoals TMF en MTV werden videoclips Een aantal grote namen en voor sommigen zelfs popidolen zijn: Spice Girls, *NSYNC, Britney Spears, Take That en Backstreet Boys. Opvallend is dat er in dit tijdperk veel popgroepen waren!

Come as NirvanaPRO band Come as Nirvana

Rock/Grunge

Een mix van punk, indierock en heavy metal, zo kunt u het genre grunge wellicht wel het best beschrijven. In combinatie met veel distortion in de gitaren. Het ontstaan van dit genre kwam door bands uit Seattle, die dit naar het "mainstream" publiek brachten. Bands zoals Nirvana en Pearl Jam waren hier (een van de) grondleggers van.


PRO artiest The Suburbs - Even Flow (Pearl Jam cover)

Hiphop

Eind jaren 80, begin jaren 90 wordt ook wel de 'golden age' voor hip hop genoemd. Dit gouden tijdperk werd vooral vertegenwoordigd door artiesten uit New York. Rappers zoals Run DMC, Beastie Boys en Eminem waren de eersten die deze muziekstijl met rock combineerden. Andere groepen deden dit juist met jazz en R&B. Ook maakten we in dit tijdperk kennis met hardcore rap, ook wel 'gangsta rap' genoemd. Vooral artiesten zoals Snoop Dogg en 2pac tilden dit genre naar een hoger niveau.

90s muziek op Gigstarter

Natuurlijk is er een gigantische hoeveelheid aan grote jaren 90 artiesten of subgenres die we nog niet hebben genoemd. Op Gigstarter kunt u in onze database nauwkeurig zoeken naar wat voor stijl u op zoek bent, dus neem gerust een kijkje. Wie weet is er wel een coverband van jou favoriete 90s artiest!


Bekijk alle artiesten


Bent u muzikant? Een profiel op Gigstarter aanmaken is volledig gratis. Werk alvast aan een mooi artiestenprofiel en gebruik dit om aankomende boekingen binnen te slepen!


Schrijf u in op GigstarterGerelateerde blogs op Gigstarter:

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: hiphop, rock, grunge, girlband, boyband, pop, jaren 90, 90s