Mariachi bands - mexicaans cultureel fenomeen

Door Het Gigstarter Team op 29-04-2021

Wat is Mariachi? We hebben vast allemaal een bepaald beeld voor ogen. Puntige cowboylaarzen, broeken en jassen versierd met glimmend zilveren drukknopen, versierde leren riemen en niet te vergeten de beroemde sombrero - de typische klederdracht van de mariachi muzikanten is niet te missen. Wat veel mensen weten over Mariachi is dat ze uit Mexico komen! Vandaag leggen we uit waarom Mariachi zo geliefd is over de hele wereld.

mariachiTypische klederdracht van een Mariachi band

Oorsprong van Mariachi bands

Mariachi-bands zijn in het begin van 1800 in het westen van Mexico ontstaan, maar de specifieke geboorteplaats blijft onduidelijk. Het bereikte zijn hoogtepunt in de jaren 1950 en 1960 en werd vanaf dat moment steeds populairder. Het hele concept bestaat uit mannen die het traditionele kostuum van traje de charro (cowboykostuum van de Jalisco) dragen, maar sinds de jaren 40 zijn vrouwen dominanter geworden in Mariachi. Tegenwoordig zijn er ook volledig vrouwelijke Mariachi-groepen. Zij dragen ofwel een aanpassing van de traje de charro, ofwel de china poblana, een traditionele klederdracht bestaande uit een versierde blouse, lange fleurige rok, en rebozo (sjaal).

Cultureel erfgoed

Mariachi is in 2011 door UNESCO benoemd tot Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Volgens UNESCO "brengt Mariachi muziek waarden over van respect voor het natuurlijke erfgoed van de regio's van Mexico en de lokale geschiedenis in de Spaanse taal en de verschillende indianentalen van West-Mexico." Het repertoire omvat liederen uit verschillende regio's, stijlen zoals menuetten, polka's en walsen en combineert deze met de corrido's. Corrido's zijn Mexicaanse ballades met teksten over heldendaden, heimwee, religie, liefde, passie en de kracht van het land. Het woord Mariachi stamt af van de nu uitgestorven taal van de Coca-indianen.


" allowfullscreen>
Optreden van PRO artiest Los Mezcales

Één van de belangrijkste groepen is Mariachi Vargas de Tecalitlán, die in 1898 werd opgericht door Gaspar Vargas in Tecalitlán, Jalisco. Het werd voortgezet door zijn zoon, Silvester Vargas en wordt tot op heden beschouwd als een van de beste mariachigroepen ter wereld. In 1934 verhuisde de groep naar Mexico-Stad, waar zij de ontwikkeling van de mariachimuziek sterk beïnvloedde.

De populariteit van Mariachi leeft tot op de dag van vandaag voort. Ondanks nieuwe muziektrends zijn de liederen een onlosmakelijk onderdeel van de nationale cultuur en zijn ze een soort volkslied geworden. De muziek wordt gespeeld op bruiloften, voetbalwedstrijden en vele andere fiësta's. Geïnspireerd geraakt? Bekijk onze muzikanten, misschien vindt u de juiste groep voor uw volgende fiësta of zelfs latin trouwerij!

Ontdek onze artiesten

Gerelateerde blogs op Gigstarter:

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: muziek, mexico, fiesta, traditie, mariachi bands