Jaren 70 muziek

Door Het Gigstarter Team op 22-04-2021

Als u denkt aan de jaren 70 zijn er een aantal dingen die gelijk in u op komen: mannen met lange haren, broeken met wijde pijpen, kleurrijke interieurs en wilde feesten met DE muziek van de 70s: Disco. Naast disco waren er nog vele andere genres die veel ontwikkeling hebben doorbracht dit tijdperk. In dit artikel kijken we naar een aantal belangrijke artiesten en muziekstijlen die kenmerkend zijn voor de periode van 1970 t/m 1979.

Disco

Disco kende zijn opkomst aan het begin van de jaren 70. Dit genre draaide veel om het ritme en de groovy bas lijntjes die de muziek erg dansbaar maakte. Door middel van strijkers, keyboards en ritmische gitaar, maar voornamelijk door het revolutionaire geluid van de synthesizer kreeg disco haar iconische sound. Producent Giorgia Moroder, ook wel ‘the father of disco’ genoemd wist met het ontdekken van deze sound velen hits te schrijven voor onder andere disco icoon: Donna Summer. Door de 70s heen veroverde disco de dance scene tot op het punt waar vrijwel niks anders in nachtclubs werd gedraaid. Een aantal grote namen binnen het genre zijn ABBA, Chic, de Bee Gees en Boney M. Hits van deze artiesten leven nog altijd voort en hebben de ontwikkeling van muziek erg beïnvloed.

LadiescoverPRO discoband Ladiescover

Funk, R&B en Soul

Drie andere leidende genres in de 70s waren Funk, R&B en Soul. Deze genres waren vrij nauw verbonden met disco, gezien deze stijlen veel elementen van elkaar bevatten en grote disco artiesten ook vaak Funk, R&B en Soul nummers maakten. Een goed voorbeeld hiervan is de band Earth, Wind & Fire waarvan u de hit ‘September’ nog steeds overal hoort waar je u gaat. Een andere legende binnen de R&B uit deze tijd is Stevie Wonder. Hij wist door elementen van Jazz en Funk te gebruiken, een unieke stijl te creëren en scoorde daarmee vele hits die we vandaag de dag nog draaien.


Le Freak cover door PRO band Rhytm of the One

Pop

Binnen het genre pop gebeurde ook zeker een hoop voor in de geschiedenis boeken. De solo-artiest die wel het meest is bijgebleven is pop legende Elton John. Gedurende de jaren 70 heeft hij velen malen boven aan de hitlijsten gestaan en met zijn excentrieke kledingstijl vele podia op zijn kop gezet. Eind jaren 60 waren de Beatles uit elkaar gegaan, nieuwe popgroepen die in de volgende 10 jaar deze populaire positie innamen waren Fleetwood Mac en natuurlijk ABBA. Beide deze artiesten worden graag gecoverd door onze PRO band Pussy Willow.

Rock

In de 60s was de opkomst van Rock revolutionair en daarmee was het ook een van de leidende muziekstijlen. Hoewel Rock in jaren 70 niet op de voorgrond stond is het zeker niet gestopt met ontwikkelen. Velen subgenres van Rock begonnen binnen specifieke community’s heel populair te worden. Vormen van 'Progressive Rock' werden zeer populair, met als voorbeeld de Psychedelische Rock van Pink Floyd. Ook iconen als Queen en David Bowie hebben veel van hun hits geschreven in de 70s, vaak gelabeld onder 'Glam Rock'.

Daarnaast was ook nog Hard Rock, het alternatieve New Wave, Blues Rock en Punk Rock vol in beweging. Punk Rock, dat in Amerika groot werd gemaakt door bands als the Ramones en Iggy and the Stooges, kwam als snel naar Engeland toe waar het een rebelse beweging aanvoerde en zich zo door de rest van Europa verspreidde. Engelse 70s bands als The Clash en The Sexpistols werden erg populair en Punk hielp eind van de 70s ook mee aan de ontwikkeling van Ska en Reggae. Ook op Gigstarter kunt u punk bands vinden, zoals PRO artiest The Happy Suspended.

70s muziek op Gigstarter

Natuurlijk is er een gigantische hoeveelheid aan grote jaren 70 artiesten of subgenres die we nog niet hebben genoemd. Op Gigstarter kunt u in onze database nauwkeurig zoeken naar wat voor stijl u op zoek bent, dus neem gerust een kijkje! Wie weet is er wel een coverband van uw favoriete 70s artiest!


Bekijk alle artiesten


Bent u muzikant? Een profiel op Gigstarter aanmaken is volledig gratis. Werk alvast aan een mooi artiestenprofiel en gebruik dit om aankomende boekingen binnen te slepen!


Schrijf u in op GigstarterGerelateerde blogs op Gigstarter:

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: funk, soul, rock, pop, disco, 70s