Muziek en sociale verantwoordelijkheid tegenwoordig

Bij Het Gigstarter Team

Sociale verantwoordelijkheid werd een algemeen gebruikte term in de context van zowel het bedrijfsleven als het individu. Het staat voor handelen in het belang van de samenleving en het ontplooien van sociale ontwikkelingsactiviteiten. En zoals bij elk ingewikkeld verschijnsel neemt het verschillende vormen aan. Er zijn eindeloos veel manieren om maatschappelijk verantwoord te zijn, van het verminderen van plasticgebruik tot het doen van liefdadigheid voor gezondheidsorganisaties. Dit artikel duikt in mogelijke muzikale benaderingen voor mensen die willen beginnen maar niet weten hoe en voorbeelden van Gigstarter artiesten, die het al doen.

Redenen om sociaal verantwoordelijk te zijn

Er zijn vele redenen om sociale verantwoordelijkheid in het dagelijks leven toe te passen. Ten eerste is het natuurlijk het vervullen van een rol als staatsburger en lid van de samenleving. Zonder mensen die elkaar helpen kan een volwaardige zich ontwikkelende samenleving niet bestaan. Ten tweede stimuleren sociaal verantwoordelijke acties de ontwikkeling van onze emotionele intelligentie. Het stimuleert ons tot empathie, medeleven en het gevoel erbij te horen, waardoor negatieve emoties worden verdrongen. Ten slotte stelt het ons in staat ons gevoel van eigenwaarde en zelfbeeld op te bouwen door een actieve positieve rol in het leven van een ander te spelen. Sociale verantwoordelijkheid brengt de goede kanten over op het individu en de samenleving in het algemeen.

liefdadigheidsdonatie

Mogelijke manieren om het als muzikant te bereiken

Onnodig te zeggen dat musicus zijn al een manier is om de samenleving te dienen. Muziek is een universele taal, die iedereen vreugde en geluk brengt en de samenleving als geheel verenigt. Meestal is artiest zijn geen rijkdom, maar eerder een keuze om het innerlijk te omarmen en met de wereld te delen. Er zijn echter meerdere andere manieren om maatschappelijk verantwoord te worden in de muziekindustrie.

muziek buiten

Als je al een gevestigd kunstenaar bent of tenminste een klein budget hebt om mee te werken, dan is liefdadigheid de gemakkelijkste en meest toegankelijke manier van sociale verantwoordelijkheid. Tegenwoordig hebben we het geluk dat er zoveel non-profitorganisaties zijn als je je kunt voorstellen, die werken op gebieden als geestelijke gezondheid, kinderen, dieren, ouderen, handicaps, enz. However, if you don't have funds for donation, even rethinking how to travel as a band and how to pack instruments will make a change. Maak je optreden milieuvriendelijk door papieren bekers en rietjes te gebruiken, minder elektriciteit te gebruiken en gebruikte materialen te recyclen. Bekijk onze donatie pagina om samen sociaal verantwoordelijk te zijn.

Beroemde muzikanten en hun aanpak

Coldplay
Het is moeilijk om een tournee volledig milieuvriendelijk te maken als je een artiest bent die zo groot is als Coldplay, maar ze zijn er toch in geslaagd om er een enorme inspanning voor te doen. De rock band slaagde erin de koolstofuitstoot met 50% te verminderen door bij elke show gebruik te maken van fietsen die elektriciteit opwekken en dansvloeren. Samen met andere energiebronnen genereren ze genoeg hernieuwbare energie voor het hele podium. Wat reizen betreft, heeft Coldplay zijn tourroutes zorgvuldig gepland om zoveel mogelijk vluchten te vermijden. Bovendien zullen de vliegtuigen die de muzikanten moeten nemen omdat ze geen andere opties hebben, in de meeste gevallen commercieel zijn. Tot slot zal de band zijn fans voorzien van waternavulstations, recyclagebakken en plantaardig lokaal voedsel.

backstage van concert


Selena Gomez
Milieu is niet de enige manier waarop gevestigde muzikanten bijdragen aan de samenleving. Selena Gomez, een pop zangeres en acteur, vond een nadere invulling van haar persoonlijke verhaal. Het Rare Impact Fund werd door haar opgericht in het kader van de aanpak van problemen op het gebied van geestelijke gezondheid en zelfacceptatie. De organisatie helpt het bewustzijn te vergroten en de toegang tot geestelijke gezondheidsdiensten en onderwijs voor jongeren over de hele wereld uit te breiden. Het fonds richt zich op drie hoofdzaken: sociale en emotionele opvoeding, praktijkgemeenschappen en crisisondersteuning. De komende tien jaar hoopt het Rare Impact Fund 100 miljoen dollar op te halen om de samenleving te helpen.

geestelijke gezondheid

Eddos (NL)

Eddos is een singer songwriter die graag live speelt in een intieme setting en een sterke band creëert met het publiek. Zijn kalme warme geluid gaat over bewustzijn, een nieuwe wereld, het omarmen van het hart en kleine gelukkige momenten als een roadtrip, dieren en de natuur. Maar naast zijn creatieve kant, besloot Eddie ambassadeur te worden om zwerfhonden te helpen in een opvangcentrum Santerpaws in Bulgarije. Bovendien bracht hij een lied uit gebaseerd op het boek van Johan Wallman over een zwerfhond, met een ongelooflijke tekst met als doel het bewustzijn over dit onderwerp te vergroten.


Just Us 2 (NL)

Uitgebreid repertoire, akoestisch geluid en hedendaagse muziek wordt gecombineerd in het duo Just Us 2. Het ensemble bestaat uit Tom op de gitaar en Lisanne die zingt met wat ritmes op cajon. In eerste instantie lijkt het onmogelijk, dat zulke opkomende muzikanten al maatschappelijk verantwoord bezig kunnen zijn. Just Us 2 heeft zich echter ten doel gesteld muzikale passie te verbinden met liefdadigheid. Zo traden ze de afgelopen jaren 12 uur lang op tijdens De Liedjesfabriek Song Marathon voor zieke kinderen en speelden ze een dag in woonzorgcentrum Nijvelt voor dementerende ouderen. Hun liedjes brengen gewoon vreugde en geluk in de samenleving en laten wat licht achter in de harten van mensen in moeilijke situaties.


Seamy License (BE)

Seamy License is een indie rock band die in het heden leeft maar zich laat inspireren door de muziekgeschiedenis van de jaren 60 en 70. De band speelt echter geen covers van pophits, ze maken indruk met originele nummers, die, dat beloven we je, verborgen juweeltjes zijn. Wat het meeste indruk maakt, is dat ze een lange achtergrond hebben van het helpen van non-profit organisaties. Het Plattelandscentrum met de opbouw van plattelandsgemeenschappen en het Kinderkankerfonds met het bieden van een betere levenskwaliteit voor kinderen met kanker en hun families zijn slechts enkele voorbeelden. Het is indrukwekkend om te zien hoe muziek en sociale verantwoordelijkheid op Gigstarter met elkaar verbonden zijn.Sociale verantwoordelijkheid is een meerwaarde voor muzikanten en songwriters en voor de samenleving in het algemeen. Er zijn veel artiesten die al hulp aan anderen implementeren in hun levensstijl. Misschien is het eindelijk tijd voor ons allemaal. Houd de Gigstarter muziekblog in de gaten voor toekomstige artikelen over dit onderwerp!


Gerelateerde artikelen over Gigstarter:

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: sociale verantwoordelijkheid, liefdadigheid, beroemdheid, artiesten, live muziek, optredens, milieuvriendelijk, natuur, samenleving