Singer songwriter Etan Huijs zit in een Gigstarter flow

Bij Het Gigstarter Team

Singer-songwriter Etan Huijs (37) maakt al zo'n twintig jaar muziek, maar heeft pas een jaar of drie geleden besloten om professioneel artiest te worden. In 2018 richtte hij zijn eigen bedrijf EHM productions op, waaronder al mijn muzikale activiteiten vallen. Nadat hij op Gigstarter zijn eerste optredens kreeg, raakte hij in een positieve Gigstarter flow.

Hoe ziet jouw werkweek als fulltime muzikant eruit?

'Gemiddeld heb ik twee a drie shows per week. Daarnaast geef ik pub- en popquizzen, geef ik gitaarles en werk ik soms op scholen (workshops en dergelijke). Er zijn ook zat dagen die zich niet één op één uitbetalen: de dagen dat ik met mijn administratie bezig ben, de setlists maak, boekingen doe, pubquizrondes verzin en maak, etc. Daar vul ik de rest van mijn week mee in. Ik werk gemiddeld zes dagen per week, tussen de vier en twaalf uur per dag (inclusief reistijd).'

etan Etan Huijs

Je bent als muzikant ZZPer, hoe bevalt dat?

'Meestal erg goed: het geeft een enorme kick dat je rond kunt komen met je passie uitvoeren. Echter moet je wel heel veel ballen tegelijkertijd hooghouden en dat geeft soms wel stress. Ook de balans tussen werk en privé is heel lastig goed te krijgen, al helemaal als je vanuit huis werkt.'

Wat zijn je grootste muzikale inspiratiebronnen?

'Mijn muzikale helden komen voornamelijk uit de jaren '60 en '70 (Neil Young, Bob Dylan, David Bowie, the Beatles) maar ook rockbands als R.E.M. (waarvan ik ook een tribute band heb opgericht: Hi-Fi Adventures) en Pink Floyd.'

Je speelt eigen werk en covers, wat heeft jouw voorkeur?

'Mijn hart ligt bij mijn eigen composities, maar omdat ik heel veel speel vind ik de afwisseling ook juist leuk. De afwisseling tussen bijvoorbeeld op een luisterconcert met mijn eigen liedjes mensen raken en op een feest spelen met herkenbare covers de avond tot een succes te maken, vind ik erg tof. De afgelopen jaren heb ik veel tijd aan mijn repertoire besteed, zodat ik nu uit zo'n 200 songs kan kiezen die ik me allemaal eigen heb gemaakt.'Etan Huijs - Blue Moon

Hoe kwam je in contact met Gigstarter?

'Via een bevriende muzikante, de getalenteerde Anouk Balins.'

Wat bevalt jou aan Gigstarter?

'Je krijgt direct contact met de boeker en de voorwaarden zijn direct helder. Over het algemeen zijn de gages ook marktconform.'

Afgelopen maanden speelde je veel optredens via Gigstarter, hoe kwam dit tot stand?

'Ik moest er inrollen. De eerste maanden dat ik lid was van Gigstarter kwamen er amper optredens uit. Totdat ik opeens mijn eerste succesvol afgeronde shows had via het platform. Toen kwamen er opeens meerdere aanvragen per week binnen. In de beste maanden heb ik soms wel drie of vier shows per maand via Gigstarter gedaan. Allemaal fijne opdrachten die door de frequentie ook bijdroegen aan mijn financiële zekerheid iedere maand. Er is een positieve Gigstarter flow.'

Wat zijn je toekomstplannen?

'Ik ga dit jaar een nieuw album opnemen: The Monochrome Veil. Hierop ga ik mijn eigen grenzen weer verkennen. Vanaf de zomer hoop ik met mijn eigen werk weer te gaan touren. Voor de rest van het jaar bouw ik mijn bedrijf EHM productions weer verder uit en ga ik nog meer diverse opdrachten doen. Ik hoef me in ieder geval niet te vervelen!'

Gerelateerde blogs van Gigstarter:

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: gigstarter, belgie, etan