Internationale Vrouwendag 2021 - BE

Door Het Gigstarter Team op 08-03-2021

Who run the world? Girls!

We citeren Beyonce met de titel van een van haar beroemdste nummers. Hiermee kwam ze op voor alle vrouwen en voor vrouwenemancipatie. Ze steunde de vakbond van meisjes om dit onderwerp meer centraal te stellen in de samenleving. Dus vroegen wij ons af met betrekking op vandaag namelijk: Internationale Vrouwendag - waar staat deze dag eigenlijk voor?

Alles begon in 1908 in New York toen duizenden vrouwen de straat op gingen om te protesteren tegen de verschrikkelijke arbeidsomstandigheden in fabrieken en de oneerlijke lonen, vooral voor vrouwen. Bovendien eisten zij dat het vrouwenkiesrecht wettelijk legaal moest worden. Een jaar later kondigde de SPA (de Socialistische Partij van Amerika) aan dat 8 maart de Internationale Vrouwendag zou worden. Het duurde niet lang voordat het een wereldwijde viering werd om mensen bewust te maken van gendergelijkheid en eerlijkheid tussen vrouwen en mannen. De Verenigde Naties kondigden deze dag aan als een dag die zou staan voor de gelijkheid van vrouwen en mannen en voor de wereldvrede. De lidstaten mochten zelf bepalen wanneer deze dag gevierd kon worden dat zou passen bij hun eigen geschiedenis.

Sindsdien gebruiken talloze mensen deze dag om de straat op te gaan en te strijden voor gelijkheid. De meeste mensen in de Westerse wereld beschouwen dit al als vanzelfsprekend. Maar is dat wel zo? Wij denken van niet! Tot op de dag van vandaag worden veel vrouwen geconfronteerd met obstakels in de samenleving, op het werk of gewoon in het dagelijks leven, die met vereende krachten overwonnen moeten worden.Girl Power in de music industryGirl Power in de music industry

Vrouwelijke artiesten in de muziekindustrie

Is het anders in de muziekindustrie? Wel, het is verre van een uitzondering op de regel. De muziekindustrie wordt namelijk nog steeds door mannen gedomineerd. Zo maken vrouwelijke acts slechts 14% uit van de line-ups van muziekfestivals in de wereld en onthult Adami, een Franse organisatie, dat 28% vrouw in de muziekbranche actief zijn. Het probleem bevindt zich achter de schermen: de promotie en distributie wordt meestal door mannen geleid, aangezien er in vergelijking met mannen maar weinig vrouwen hoge posities bekleden in de muziekbedrijven, zoals labels, majors of distributeurs. De muziekindustrie boekt echter wel vooruitgang in haar pogingen om een meer gelijke omgeving te creëren ten behoeve van de werknemers en de samenleving.


Vrouwelijke muzikanten & teamleden van Gigstarter

Het standpunt van een van onze artiesten

Hoe is de situatie in de muziekindustrie? Is deze anders? Zijn we ons meer bewust van gendergelijkheid? Al deze vragen en meer hebben we aan Miriam Luna, een PRO Artiest uit Wenen gevraagd! Laten we eens kijken hoe zij over de situatie in de muziekindustrie denkt.

Hoe heeft u uw start in de muziekwereld ervaren?

Mijn intrede in de muziekwereld verliep heel natuurlijk en soepel, aangezien ik al van jongs af aan muziek speelde en in mijn leven inpaste.

Had u het gevoel anders behandeld te worden op basis van uw geslacht, wat op sommige momenten voor mogelijke belemmeringen heeft gezorgd?

Vergeleken met andere beroepen is de muziekindustrie in het algemeen een moeilijke sector voor vrouwen....Maar het is waar dat de industrie de laatste jaren vooruitgang heeft geboekt en tegenwoordig zie je meer vrouwelijke muzikanten op het podium. We spelen allemaal een belangrijke rol in de erkenning van vrouwen in de muziekwereld.

Zijn er tips die u zou willen geven aan opkomende vrouwelijke artiesten over de muziekindustrie?

Volg uw dromen en doe altijd wat u oprecht gelukkig maakt!

Merci voor dit interview!

We hebben een hoop gaande bij Gigstarter dit jaar met betrekking tot Internationale Vrouwendag! Bekijk zeker onze Women Power Video Compilatie van vrouwelijke PRO Artiesten op Youtube evenals onze story's op Instagram. Geef zeker uw commentaar in de comment sectie van Youtube! We lezen deze altijd met veel plezier.

Gigstarter steunt elke artiest met een hoge empowerment aan creativiteit en talent omdat de muziek ons allen samenbrengt en geen geslacht heeft! Word lid van Gigstarter, het muziekplatform dat geen geslacht kent!


Gebruik GigstarterGerelateerde blogs op Gigstarter:

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: artiesten, vrouwelijke, girl power, vrouwendag, internationale