Interview: PRO artiest Lien heeft weer zin om op te treden

Door Het Gigstarter Team op 06-07-2021

De zomer is begonnen en de evenementen industrie begint weer langzaam op te starten. Bij vele artiesten beginnen de handen dan ook te jeuken om weer op het podium te staan. Zo ook bij onze Gigstarter PRO artiest Lien. We spraken over haar muzikale carrière en plannen voor de komende tijd.

Lien live ego 3 liveLien

Interview met Lien

Kunt u een korte introductie geven over wie u bent en wat u in het dagelijks leven doet?

"Mijn naam is Lien, ik ben 37 jaar en ik schrijf nummers binnen de kleinkunst die wel steeds meer neigen naar pop. Ik zing ik speel piano en naast dat ik met mijn eigen muziek bezig ben geef ik stembevrijding aan mensen. Stembevrijding houdt in dat ik mensen begeleid met het zichzelf uiten via hun stem en dat leidt vaak tot zingen en klank maken. Het gaat om helemaal kunnen voelen wat er nu op dit moment in jou omgaat en dat naar buiten brengen. Dit hoeft niet per sé mooi te klinken, maar het kan wel."

Uw passie voor muziek, en met name het 'performen'. Waar is dat ontstaan?

"Toch echt al wel op mijn middelbare school. Ik ging daar naartoe toen ik 11 was, daar had ik muziek als eindexamenvak dus kennelijk was ik daar best wel goed in. Toen vond ik het allemaal nog wel veel spannender dan nu, maar ik vond het toen al leuk om op het podium te staan. Meer de kleinkunst kant is er bij gekomen toen ik advocaat was. Voordat ik in de muziek ben gegaan heb ik een hele andere loopbaan gehad. Ik heb rechten gestudeerd en ik ben onder andere advocaat geweest. Die tijd zat ik bij een advocaten cabaret-commissie, dat was een commissie waar we nieuwe teksten schreven op bestaande liedjes en ook sketches schreven waar we eigenlijk onszelf en collega's op de hak namen. Daar is wel mijn liefde voor kleinkunst ontstaan."

Wat is een van uw meest memorabele gigs?

"Dat is geweest op Reurpop, dat is een popfestival in Ruurlo in de Achterhoek, waar ik ben opgegroeid. Inmiddels woon ik al jaren in de Randstad. Op Reurpop hadden ze een prachtige huiskamertent, waarbij ze ook de hele inboedel vanuit kringloopwinkels hadden gehaald. Het was super leuk om daar te mogen spelen want het was echt weer terug naar mn roots. Er waren heel veel bekende, vrienden, familie die daar zaten en er was een hele intieme sfeer om mijn liedjes te mogen performen. Ik kon ook heel goed contact te maken met het publiek en dat vind ik ontzettend leuk. Ik hou van een setting waar ik tussendoor gewoon kan praten en in kan spelen op wat er gebeurt."

U hebt laats een nieuw nummer uitgebracht, ‘ja dat is waar ik van hou’, wat is de gedachte achter dit nummer?

"Het zijn eigenlijk meerdere gedachtes, dus lastig om daar antwoord op te geven. Één ding wat er achter zit is dat we in een tijd leven waarin we allemaal veel te druk zijn. We zeggen heel vaak ja, terwijl we eigenlijk moeten leren om vaker nee te zeggen. Tegelijkertijd wordt dat nee leren zeggen en grenzen aangeven ook weer een cliché, dus ik vond het dan weer leuk om daar een tegenhanger op te maken. Daar is ‘ja dat is waar ik van hou’ uit gekomen. Dus een lied tegen het nee zeggen, maar tegelijk zit er ook een beetje ironie in, omdat mensen eigenlijk vaak ook ja zeggen omdat ze geen nee durft te zeggen. Er zitten dus meerdere lagen in."


" allowfullscreen>
Nieuwe videoclip van Lien

Deze single is slechts een voorproefje, want we hoorden dat er een heel nieuw album aankomt! Wat kunnen mensen hiervan verwachten?

"Nog meer Nederlandstalige liedjes en die zijn bijna allemaal ingespeeld met drums, piano en basgitaar. Het zijn de liedjes van mijn nieuwe muzikale theatershow: 'Ik kom hier niet weg met hippe sneakers'. Ik heb dus een eigen show en die speel ik bijvoorbeeld bij theater diners. Daarbij vertel ik persoonlijke anekdotes over mijn leven wat begon in de Achterhoek en dat ik via mijn studie in Nijmegen in de Randstad ben terechtgekomen. Dus ook mijn beweging van rechten naar muziek zit in die voorstelling. Er zitten 9 liedjes in die voorstelling en die staan met hele mooie arrangementen op dat album, dat gaat uitkomen in augustus."

Wat probeert u voornamelijk, ook als u optreedt, over te brengen met uw muziek?

"Er zit in mij wel een enorme neiging om een spiegel voor te willen houden. De ondertoon is meestal wel heel serieus en ook ontzettend herkenbaar voor mensen, alleen ik gebruik mijzelf altijd als voorbeeld. Ik vertel dus over mijn leven, maar heel erg beseffend dat heel veel mensen het enorm zullen herkennen uit hun eigen leven. Ik gebruik een luchtige methode hiervoor, waardoor het extra toegankelijk wordt en daarom ook extra aankomt.

Hierdoor krijg ik ook vaak leuke reacties. Ik heb bijvoorbeeld een keer een lied gedaan, het heet ‘met pensioen’, ik dacht: 'U kunt niet vroeg genoeg beginnen'. Ik heb dat een keer gespeeld voor met name ouderen mensen die allemaal al met pensioen waren. Na afloop kwam er een vrouw naar me toe die zei: "U hebt me nog wel wat kunnen leren over mijn pensioen"."

Wat heeft u verder gepland staan voor deze zomer qua optredens?

"Heel veel theaterdiners in Den Haag, in Westbroekpark, maar ook aan het strand. Dat zijn hele mooie locaties om te mogen spelen. En ja ik hoop op nog meer optredens ook in het najaar, maar ik merk nu zeker na corona dat het nog steeds lastig is omdat alle theatershows van vorig jaar dit jaar ingehaald moeten worden, dus die boekingen gaan voor. Daardoor is er soms wat minder ruimte voor nieuwe artiesten als ik. Het is wel zo dat de wereld meer open gaat en er steeds meer mensen naar mij toe komen en vragen, hé, wil jij optreden. Dus het begint weer te lopen en ik weet zeker dat er weer meer gaat komen."

Heeft u nog tips voor andere muzikanten zoals u op Gigstarter?

"Dit is vanuit mij misschien heel specifiek, maar ik gebruik heel erg mijn netwerk uit mijn vorige loopbaan. Zelf ben ik heel actief op LinkedIn waardoor ik goed in contact kan komen met mensen binnen mijn netwerk die ook misschien evenementen organiseren. Ik zou dus zeggen beperk u niet alleen tot de meest voor de hand liggende platforms.

Daarnaast is het gewoon belangrijk dat u uzelf durft te laten zien. U hebt echt niets te verliezen, dus stap gewoon op iemand af en maak een praatje. Ga netwerken, zelfs in deze tijd als u mensen niet kan zien kunt u met mensen in contact komen. Dat is heel vrijblijvend eigenlijk en kan echt wat opleveren, misschien niet meteen, maar wel op de langere termijn. Als u het contact al hebt gehad en er is een gelegenheid dan denken ze, "hé wacht ik heb toen een keer met die gesproken"."

Bedankt voor het interview!Ontdek onze artiesten

Gerelateerde blogs op Gigstarter:

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: optredens, nieuwe muziek, lien, singer-songwriter, kleinkunst