Meet the Team: Rutger Maas, de Community Manager van UK

Door Het Gigstarter Team op 23-07-2019

Voor het eerst hadden we iemand in het team met een achtergrond in de hotellerie. Hotelschool student Rutger Maas bleek een enthousiaste muziekliefhebber die perfect paste in het Gigstarter-team. We vroegen hem over de uitbreiding van Gigstarter in de UK, tips voor artiesten en of hij in de muziekindustrie actief blijft!

Wat was je rol de afgelopen maanden bij Gigstarter?

'Het afgelopen halfjaar was ik Community Manager van de UK, wat eigenlijk heel veel betekende. Ik interviewde artiesten, schreef artikelen, begeleidde artiesten bij hun Gigstarterprofielen. Daarnaast was ik ook constant op zoek naar mogelijke nieuwe partners, waarmee ik heel veel gave mensen heb leren kennen. Ook was ik namens Gigstarter werkzaam op het Red Light Jazz Festival, waarbij ik voornamelijk onze vrienden van de Condomerie heb geholpen met het kiezen van artiesten.'

rutgerRutger Maas op het Gigstarter kantoor

Je studeert aan de Hotelschool in Maastricht, een hele andere sector. Vanwaar de interesse in de muziekindustrie?

'Klopt! Inderdaad een totaal andere sector. Ik ben zelf muzikant en heb tijdens mijn opleiding heel veel opgetreden, waarbij mijn interesse voor de muziekindustrie gewekt werd. Het sjouwen, de stress, de adrenaline - heerlijk is dat. Ik wilde de industrie induiken om meer te leren over wat er achter de schermen gebeurt en welke rol ik daarin zou kunnen vervullen. Gigstarter heeft me daarbij enorm geholpen; er schuilde een enorme wereld achter de artiesten waar ik nog niets vanaf wist.'

Welke verschillen merk je tussen de hotelwereld en de muziekindustrie?

'Het grootste verschil is de achtergrond van de mensen. In de hotelwereld vind je heel veel mensen van hogere of middelbare Hotelscholen, terwijl de mensen in de muziekindustrie allemaal soorten achtergronden hebben. Dit zorgt ervoor dat iedereen die je ontmoet een totaal ander verhaal te vertellen heeft, maar dat iedereen gedreven is door dezelfde passie van muziek maken. Op welke manier dan ook! Daarnaast is een grote overeenkomst juist dat in beide werelden iedereen klaarstaat om keihard te werken voor hun passie.'

Afgelopen maanden heb je je gericht op de verdere uitbreiding van Gigstarter in de UK. Kan je daar meer over vertellen?

'De uitbreiding was een van de focuspunten van mijn stage. Ik ben hard aan de slag gegaan om in contact te komen met Britse radiostations, artiesten en alle andere spelers in de industrie. Als resultaat heb ik een mooi netwerk weten op te bouwen van mensen met wie ik na mijn stage nog steeds contact zal blijven houden. Ook heb ik verschillende artikelen geschreven over Britse artiesten die een mooi verhaal hadden.'

NashvilleNashville Across Borders

Wat was voor jou een hoogtepunt tijdens je stage?

'Stipt bovenaan staat het Nashville Across Borders evenement. Drie Amerikaanse singer-songwriters (en een Nederlandse) werden overgevlogen om hier te praten over de muziek die zij hadden geschreven voor grote Amerikaanse countryartiesten. De organisatie van dit evenement heb ik gedeeld met Dean van Amsterdam Music Project. Samen hebben we een prachtige avond neergezet. Daarnaast heb ik ook nog is een zwak voor Amerikaanse countrymuziek, dus ik had de avond van mijn leven.'

Je hebt veel artiesten geholpen het afgelopen half jaar. Welke belangrijke tip zou je Gigstarter artiesten willen meegeven?

'Besteed veel aandacht aan je introductietekst. Zorg ervoor dat je het hebt over wat voor soort muziek je maakt en op wat voor soort evenementen je al opgetreden hebt. Ik heb wel is van een Amsterdamse programmeur gehoord dat ze gek werd van alle bands die hun Press Releases begonnen met hoe alle bandleden al vrienden waren sinds de middelbare school. Wees professioneel en to the point.'

Welke artiest op Gigstarter wil je persoonlijk uitlichten?

'Op het Nederlandse platform zijn dat Gumbo & The Monk. Ik heb ze zien optreden op het Red Light Jazz Festival en dat was geweldig. De combinatie van de zelfgemaakte gitaren en de klassieke Mississippi Delta Blues, een muziekstijl die je tegenwoordig veel te weinig live kan vinden. Het was een prachtig eerbetoon aan de helden van die tijd.'Gumbo & The Monk - Dimples (Live @ Brugman Sessies)

Wat zijn je plannen na je studie?

'De muziekindustrie helemaal eigen maken! De eerste plannen daarin zijn samenwerkingen met Amsterdam Music Project, waarvoor ik evenementen ga organiseren, en de Britse band Crooked Little Sons, voor wie ik de komende maanden programmeurwerk ga doen. Daarnaast heb ik nog contact met een andere band die ook een extra paar handen kan gebruiken. Ik mis de hotellerie nog niet ;)'

Wil je ook stage lopen bij Gigstarter? Bekijk dan de vacature!

Gerelateerde blogs van Gigstarter:

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: uk, rutger, gigstarter