Verslag Music Motion Webinar: Tour- en release kosten

Door Het Gigstarter Team op 10-09-2021

Afgelopen week, op 2 september, heeft het Gigstarter team weer een nieuwe webinar van Music Motion mogen bijwonen. Dit keer werd er gesproken over de tour en release costings door twee tour- en product managers uit de muziekindustrie.

Juliette Poulisse van Cornelis Music

Tijdens deze webinar heeft Juliette Poulisse van Cornelis music ons een breakdown gegeven van de basis kosten van een single buiten alle publishing kosten om. Zo zijn de kosten over 3 vlakken verdeeld: productie, promotie I en promotie II.

Productie

Eerst wordt er gekeken naar de productie van een single, dit houdt in het huren van een studio, een producer en een mix/master. Voor de productie bent u dan zo ongeveer tussen de €1250 en €4400 kwijt exclusief alle extra’s. Deze prijzen zijn gebaseerd op de meest simpele en goedkope keuzes, maar u kan het natuurlijk zo gek maken als u zelf wilt!

Promotie I: Visuals

Na de productie is het tijd om te beginnen aan de promotie van uw single, met als eerste: de visuals. Voor het uiterlijk zal u iemand nodig hebben die het artwork van uw single op zich neemt. Daarnaast zijn persfoto’s ook niet algeheel onbelangrijk. Hier komen vaak ook de kosten van een locatie, make-up artiest, apparatuur en overige benodigdheden bij kijken. Ten slotte hebben we nog de video en content voor social media. Voor de promotie van de looks komt u op zo’n €3050 á € 3150. Onthoud wel: hoe bekender de artiest, hoe hoger de kosten!

Promotie II: Marketing

Het tweede gedeelte van de promotie bestaat uit de marketing van uw single. Hiervoor is het aan te raden om een plugger in te huren, een pr-manager en het is verstandig advertenties te plaatsen op social media. De kosten hiervan liggen tussen de €1325 en €3250. U kunt ook nog op Spotify adverteren vanaf €25 maar dit kan ook snel oplopen. Social media is zeer belangrijk voor de promotie maar balanceer de kosten goed! Bij elkaar komen de kosten voor productie & marketing dan uit op minimaal €5625. Naast de exposure verdient u aan de streams, views, royalty’s, funds en eventuele live optredens. De grootste inkomsten komen vaak voort uit live optrede.

Conclusie

Al met al kosten de productie, de looks en marketing samen €12.375. Een pittig prijskaartje. Het werkt gelukkig niet zo dat als u een album wil uitbrengen, dat u dit totale bedrag van een single x10 moet te doen. Vaak is het bij een studio mogelijk om een bepaalde prijs of deal af te spreken. Hetzelfde geldt voor mensen mensen die u wil inhuren voor dit project.

Sprekers Juliette Poulisse en Jaco van der WaalSprekers Juliette Poulisse en Jaco van der Waal

Jaco van der Waal

Jaco is eigenaar van Dune Management en doet o.a het management voor Rondé en Son Mieux. Hierin heeft hij een brede ervaring met touring en de financiën hiervan. De voorbeelden die gaf kwamen uit een begroting van een tour in Zwitserland voor de Nederlandse pop band Son Mieux. Let hierbij op dat gages verschillen tussen het binnen-en buitenland. Tip van Jaco: "Bedenkt van te voren voor welk bedrag u in dat busje of in de auto stapt."

Uitgaven van een tour

  • Veruit de grootste kostenpost zit in de accommodatie en 3 maaltijden p.p per dag. U kunt flink op kosten besparen als het poppodium wat jou geboekt heeft of de organisatie van een festival een regeling of deal heeft met een hotel, waardoor u met korting of wellicht helemaal gratis ergens kunt verblijven. Dit bespaart al een hoop!

  • Transportkosten zijn belangrijk om bij stil te staan, maar hangen ook van een aantal dingen af. Namelijk de grootte van uw act en waar het optreden plaats vindt. Wellicht is het optreden zo dichtbij dat u kunt fietsen of met uw privé auto kunt gaan. Zijn jullie een band en moeten er veel spullen mee? Dan moet misschien wel een busje huren. Bepaal wat voor jou op toepassing is en zet deze kosten in uw begroting.

  • Salaris. Idealiter wilt u zelf natuurlijk ook wat aan de gig overhouden. Bestaat uw act uit meerdere personen, bereken dit dan ook per bandlid en zet dit in uw overzicht.

Inkomsten

Uw inkomsten komen natuurlijk voort uit de gage die u krijgt per optreden. Andere inkomsten zijn bijvoorbeeld uit verkochte merchandise en aanvullende fondsen. Een subsidie zoals het Snelloket via Fonds voor Podiumkunsten een hele goede tip als u in het buitenland voorstellingen of concerten gaat geven. Deze subsidie is vooral bedoeld voor relatief eenvoudige projecten met korte voorbereidingstijd. Daarnaast heeft deze subsidie een versnelde procedure en na het aanvragen heb u al binnen een maand uitsluitsel.

Het is dus moeilijk om een compleet bedrag te noemen omdat dit afhangt van heel wat factoren. Maar hopelijk heeft u wat gehad aan deze tips en weet u nu precies waar u aan moet denken als u aan de planning van een tour gaat beginnen.

Wilt u ook een keer zo'n informatieve webinar bijwonen? Ga dan naar de website van Music Motion.

Bekijk aankomende evenementen

Gerelateerde blogs op Gigstarter:

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: release, album, single, music motion, kosten, tour