De waarde van een goede live video

Door Het Gigstarter Team op 02-06-2021

Een goede live video voor op uw artiestenprofiel maken is misschien wel het belangrijkste wat u kunt doen om meer boekingen te krijgen. Wanneer potentiële boekers op uw profiel kijken is dit vaak het eerste waar ze op klikken. En u weet wat ze zeggen over de eerste indruk… Dat kan een echte dealbreaker zijn. Maar hoe maakt u een video die uitstraalt waar u toe in staat bent op het podium? We geven u een aantal tips.

Wat wil de boeker zien?

Om het heel simpel te stellen: de boeker wil zo goed mogelijk een indruk krijgen hoe de artiest er live uit gaat zien op zijn of haar evenement. Het is in eerste instantie dus belangrijk dat u als band, dj, ensemble of soloartiest duidelijk in beeld wordt gebracht in de formatie die u live ook zou aannemen. Als u tijdens uw shows altijd spectaculaire kleding aanhebt, zorg dat u dit ook in uw video aan hebt. Hoort een zotte lichtshow bij uw act, laat het aan de mensen zien! Het zou zonde zijn om de elementen die uw performance speciaal maken niet in de video te verwerken.


" allowfullscreen>
Zangeres Miss Lemon Drop laat in een korte video duidelijk zien hoe ze zingt met prachtig beeld en geluidskwaliteit.

Uitstraling

Daarnaast is het belangrijk dat uw video de sfeer uitstraalt die u of jullie ook op het podium weten te creëren. Dit is niet makkelijk, maar er zijn wel een aantal manieren om in de buurt te komen. In de video kunt u beelden gebruiken van het publiek bij een van uw gigs uit het verleden om te laten zien hoe anderen genieten van je show. Mocht u die niet hebben zorg dan dat u tijdens uw opname interactie zoekt met de camera. Door te doen of de camera uw publiek is, straalt u meer energie uit richting de kijker en geeft u een betere indruk van waar u toe in staat bent. Laat zien dat u plezier hebt in het optreden!


" allowfullscreen>
De video van MAIS geeft een goed en professioneel beeld van de act.

Kwaliteit

Om professioneel over te komen en goed de inhoud van uw video over te brengen is het belangrijk om goede beeld en audio kwaliteit te hebben in uw video. Laten we voorop stellen dat er geen dure camera nodig is om mooie beelden te krijgen. De meeste moderne mobiele telefoons voldoen. Het belangrijkste is dat er voldoende licht is en de positionering van de camera juist is. Het beste licht is wanneer u overdag en buiten een optreden filmt. Filmt u wel binnen en is het wat donker, zorg dan voor een externe lichtbron hebt die u aan uw mobiel of camera kan monteren. Zorg hiernaast dat de camera op een statief staat of in ieder geval stabiel is tijdens het filmen. Zo blijft de focus goed en zijn de beelden prettig om naar te kijken. Als u uw video echt naar een hoger niveau wilt tillen, probeer dan meerdere shots vanuit verschillende hoeken te gebruiken en ze vervolgens aan elkaar te editen. Op YouTube zijn veel tutorials te vinden voor basis video-editing, kijk daar zeker eens naar!

Audio

Wanneer u een video van een gig met publiek maakt en de audio van uw cameratoestel gebruikt klinkt dit vaak niet zo goed. Om dit te voorkomen kunt u een aantal dingen doen. Speelt u versterkt? Dan kunt u vaak de output van het mengpaneel extern opnemen (en voor een dj de output van de draaitafel). Op deze manier wordt alleen de zang en instrumenten opgenomen en kunt u deze later mixen en onder de beelden plakken. Neemt u de video thuis (of op een locatie zonder omgevingsgeluid) op, probeer dan een studio microfoon aan te schaffen om de opname zo mooi mogelijk te maken. Dit hoeft niet duur te zijn en kan altijd later nog van pas komen.

Combineer het beste

Het is soms moeilijk om al deze tips samen te brengen in 1 perfecte video. Daarom kunt u ook verschillende clips samenvoegen om een compleet plaatje te vormen. Zo kunt u een video die thuis is opgenomen met professionele audio en steady beeld, combineren met een video van een evenement die weer beter de sfeer van uw show uitstraalt. Op deze manier combineer en laat u zowel de kwaliteit van uw muziek als uw on stage skills zien. Heeft u een PRO lidmaatschap, dan kunt u.natuurlijk ook meerdere videos uploaden. Succes met het maken van uw perfecte live video!

Schrijf u gratis in

Gerelateerde blogs op Gigstarter:

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: profiel, muziek, boekingen, video, live